Locuitorii din județul Cluj vor plăti mai puțin pentru salubritate

Locuitorii din județul Cluj vor plăti mai puțin pentru salubritate, promit reprezentanții Asociației de Dezvoltare Eco-Metropolitan Cluj, care vor implementa un nou sistem de colectare a deșeurilor.

Astfel, colectarea gunoaielor se va face în județul Cluj, în premieră, pe trei zone distincte: Cluj-Huedin, Gherla și Mihai Viteazu. În prezent, salubrizarea este organizată separat, la nivelul fiecărei primării din județ. Administrațiile locale au contracte cu diverși operatori.

Potrivit noului sistem gândit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, costurile care vor fi suportate de cetățeni ar urma să scadă.

„Vom avea un tarif mai redus, un tarif unitar, nu vom jongla cu tarifele cum de altfel de întâmplă acum: UAT-uri (unități administrativ teritoriale, primării) care plătesc tarife exorbitante și UAT-uri care plătesc tarife mai mici. Va fi un tarif unitar pentru fiecare lot în parte. Operatorul va face contract cu fiecare persoană în parte, iar în UAT-urile care au optat pentru taxă, operatorii își vor încasa taxa de la primărie, iar utilizatorii vor plăti o taxă anuală”, a declarat inginerul Iancu Pintea, reprezentant al asociației.

Licitația pentru desemnarea operatorilor de salubritate care vor deservi cele trei zone din județ va demara în următoarele trei luni. Serviciile oferite vor fi concesionate pe o perioadă de zece ani.

Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: