Mai bine de jumătate dintre absolvenții școlilor profesionale din județul Cluj se angajează după terminarea studiilor

Peste 50% dintre absolvenții de școală profesională din acest an sunt angajați, la trei luni de la terminarea cursurilor, în timp ce 20% au decis să își continue studiile.

Numărul celor care s-au angajat chiar la firmele la care și-au făcut stagiul practic este de 20%. Rata de angajare a absolvenților de profesională este cea mai mare la Cluj-Napoca, de aproape 60%. La celălalt pol este orașul Huedin, unde doar 17% din absolvenți și-au găsit de lucru. Cea mai spectaculoasă creștere a ratei de angajare este la Turda, 44%, cu aproape 20 de procente mai mare decât anul trecut.

Datelor Inspectoratului Școlar Județean Cluj se referă la cei aproximativ 700 de absolvenți ai școlilor profesionale din județ, la finalul anului școlar 2017-2018.

„Procentul de peste 50% al celor care și-au ales un loc de muncă în meseria pentru care au făcut școala profesională cred că este un procent bun, ținând cont că discutăm de trei luni, din momentul în care au terminat școala. Acest procent, în mod normal, va crește odată cu trecerea timpului. Trebuie să ținem cont de faptul că peste 20% își continuă studiile, deci numărul celor care în acest moment sunt încă într-o situație neclară este undeva în jurul a 25%”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar.

Cu toate acestea, unii angajatori se plâng că își găsesc cu greu muncitori. „Nu se închide bucla la nivel de familie, pentru că motivația vine din familie. Copiii nu mai sunt încurajați să practice o meserie nobilă, ei sunt încurajați să devină manageri. Ăsta este generic drumul pe care ar dori să îl urmeze”, susține Mircea Rus, managerul operațional al unei companii din Turda.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: