Marea Unire, recreată de elevii clujeni. Discursul lui Vasile Goldiș de la Alba Iulia s-a auzit pe scena Cinematografului Dacia din Mănăștur

Elevii Școlii „Ion Creangă” din Cluj-Napoca au recreat momentul Marii Uniri din 1 decembrie 1918, în cadrul unui spectacol pus în scenă la Cinema Dacia.

Tinerii au readus în atenție evenimentele petrecute în urmă cu un secol pe Platoul Romanilor din Alba Iulia. Unul dintre elevi a rostit discursul memorabil al lui Vasile Goldiș din fața Adunării Naționale și a fost aclamat de colegii lui, îmbrăcați în costume populare, așa cum s-a întâmplat acum 100 de ani.

„Națiunile trebuiesc liberate. Între aceste națiuni se află și națiunea română din Ungaria, Banat și Transilvania. Dreptul națiunii române de a fi liberă îl recunoaște lumea întreagă, îl recunosc acum și dușmanii noștri de veacuri. Dar odată scăpată din robie, ea aleargă în brațele dulcei sale mame. Nimic mai firesc în lumea aceasta. Libertatea acestei națiuni înseamnă unirea cu Țara Românească”, au fost cuvintele marelui politician.

Și pentru că țăranii au avut un rol important în realizarea Unirii, elevii au refăcut și o șezătoare tradițională.

Cei mai mici elevi au cântat pe scena cinematografului din Mănăștur melodii populare, dar și patriotice. Spectacolul a fost deschis cu Imnul României, interpretat de Corul Seminarului Ortodox, dirijat de părintele Vasile Stanciu.

Ne poți asculta și aici: