Reparații de 6 milioane de lei la sala de sport de la școala „George Coșbuc”, la 5 ani de la inaugurare

Sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc din Cluj va intra în reparații.

Accesul elevilor a fost interzis din motive de siguranță, în urmă cu un an, după ce s-au constatat defecțiuni la structura de rezistență.

O echipă de experți contractată de Primăria clujeană a recomandat montarea unor grinzi metalice, care să crească gradul de rezistență al structurilor.

Peste 6 milioane de lei vor fi alocați pentru această investiție. Bugetul proiectului, precum și soluția propusă pentru reparații vor fi supuse aprobării în ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Local.

„Din nefericire, atât proiectantul, cât și constructorul au făcut câteva erori de construcție, încă din partea de proiectare. Nu putem să lăsăm construcția așa. În urma expertizei s-a constatat clar că este o problemă de structură la una din grinzi, trebuie să refacem aceste lucrări”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Practic, soluția propusă de către specialiștii contractați de către Primărie, potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu Local, prevede amplasarea mai multor grinzi metalice sub structura de beton armat. Intervențiile vor atrage, însă, rezolvarea și altor probleme care au decurs din defecțiunile inițiale. Astfel va fi înlocuit parchetul laminat din sala de gimnastică de la etaj, va fi înlocuit iluminatul din sală, iar pereții vor fi revopsiți.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici în ședința Consiliului Local Cluj, urmează să fie lansată licitația de execuție a reparațiilor.

Deși sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc a fost inaugurată în 2014, în ultimul an aceasta nu a putut fi utilizată, din cauza defecțiunilor constatate. Provizoriu, elevii au utilizat sala de sport de la Palatul Copiilor, care nu este însă o soluție pe termen lung.

„Situația este foarte gravă pentru că vorbim de o școală cu peste 1.700, 1.800 de elevi, începând cu cei mici și terminând cu cei de liceu, secția română și secția germană, evident că este necesar ca această lucrarea să se miște cât se poate de repede. Dacă îmi aduc bine aminte, au fost vreo zece ani până s-au finalizat lucrările și din păcate ele nu au fost realizate așa cum ne-am fi dorit cu toții”, a spus inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus.

La Colegiul Național „George Coșbuc” au fost efectuate și alte reparații în ultimii ani. Începând cu 2017 s-a lucrat la consolidarea și modernizarea clădirilor, o parte din finanțare fiind asigurată din bani elvețieni. De asemenea, din cauza lucrărilor, o parte dintre elevi au fost relocați la alte școli din oraș.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Colegiul George Cosbuc

 

Ne poți asculta și aici: