Ministerul Sănătății va derula un program privind diagnosticarea și tratarea carenței de vitamina D

Ministerul Sănătății va derula un program de diagnosticare și tratare a carenței de vitamina D, a anunțat Sorina Pintea.

 

„Da, au fost multe discuţii legate de proiectul de buget din acest an. Ministerul Sănătăţii a avut parte de o propunere prin care bugetul este majorat cu peste 65% la partea de investiţii şi programe naţionale. (…) Da, va fi implementat un astfel de proiect (n.r. – vitamina D)”, a declarat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Ministerul Sănătății va finanţa aparatura necesară în spitalele publice pentru a determina carenţa de vitamina D. „Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţia României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienţă. (…) Programul acesta naţional va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară”, a declarat Sorina Pintea.

„Carenţele de vitamina D sunt cunoscute. La copii dau rahitism, la adulţi osteoporoză. Pot să dea şi anumite forme de cancer de prostată, colon, boli autoimune”, a mai explicat Sorina Pintea.

Liviu Dragnea a declarat duminică seară, după discuțiile despre buget, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătății

Ne poți asculta și aici: