Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Ea a precizat că săptămâna trecută îmbolnăvirile au depăşit numărul estimat.

„În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depăşit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea anunţă că a trimis atât Ministerului Educaţiei Naţionale, cât şi Direcţiilor de Sănătate Publică mai multe măsuri de prevenţie.

„În cursul zilei de ieri m-am întâlnit cu specialiştii din cadrul ministerului Sănătăţii, în aşa-zisul comitet de gripă, şi am transmis în teritoriu Direcţiilor de Sănătate Publică, cât şi Ministerului Educaţiei, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulaţia virusului gripal”, a precizat Sorina Pintea.

Printre aceste recomandări se află: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei și strănutului (folosirea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului), igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de catre vizitatori și personalul medical, continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, 14 persoane au murit din cauza virusului gripal.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătăţii

Ne poți asculta și aici: