Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat

Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației, după ce a avut o discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Demisia vine în contextul în care președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare cu PSD este în vigoare, dar formațiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu „rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române, informează Mediafax.

„Nu e vorba de reînoire, noi am semnat pentru patru ani și dacă nu întrerupe cineva e în vigoare. Noi facem o analiză în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus că până nu se rezolvă problema aceea din ordonanța simplă din august, acel articol privind predarea limbii și literaturii române în școala generală în clasele primare nu putem să deschidem niciun alt subiect”, a spus Kelemen Hunor, la Parlament, întrebat dacă mai există protocol PSD-UDMR.

Președintele UDMR a declarat pe 22 septembrie că ministrul Educației nu a spus coaliției despre ordonanța simplă privind predarea limbii române în școlile cu predare în limba minorităților. Acesta a adăugat că are asigurări de la Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu că problema va fi rezolvată.

„Ne-am întâlnit și am vorbit de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educației în Ordonanța simplă din august privind educația și legea educației și care prevede predarea limbii și literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectați. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG. Urgența se motivează prin faptul că a început anul școlar și este haos. Ministrul nu a comunicat cu PSD sau cu coaliția, fiindcă și ei au fost surprinși, nu numai președintele PSD, dar și alți parlamentari care au venit și ne-au întrebat – dar care e problema, că noi nu știam că există o astfel de problemă, de unde a apărut? Sigur, e procedură simplă care necesită câteva zile, dar trebuie rezolvată. Până când nu se va rezolva această problemă noi nu vom deschide alte teme”, a afirmat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în Parlament.

Și Uniunea Părinților Maghiari din România a cerut demisia ministrului Educației Naționale, Valentin Popa. De asemenea, asociația a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență care stabilește că predarea limbii române la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor se face de către profesori, nu de către învățători.

„UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar de către învățătorii de la clase care predau în limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa pentru Mediafax.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Educației Naționale

Ne poți asculta și aici: