Mircea Cărtărescu, la Cluj: E un mit că astăzi se citește mai puțin. Paradoxul este că părinții noștri erau condamnați la capodopere

Mircea Cărtărescu demontează mitul conform căruia astăzi se citește mult mai puțin decât acum câteva zeci de ani. Deși admite că mulți români citesc cel mult o carte într-un an, scriitorul spune că situația nu este schimbată față de trecut.

„Ăsta este un fel de mit că astăzi se citește puțin. Generația mea sau a părinților mei nu era plină de cititori, așa cum ne-o imaginăm noi. Oamenii citeau pentru că nu aveau alte mijloace, nu aveai ce să faci altceva, nu era nimic la televizor, nu erau discoteci, așa că oamenii mai citeau, chiar oamenii foarte simpli citeau și, ce este paradoxal și ciudat, este că citeau numai cărți foarte bune pentru că nu se publicau cărți polițiste, erotice nu mai vorbim, în perioada de acum 25-30 de ani. Așa că oamenii în loc să râdă și să plângă cu cărți melodramatice, cărți comice, ei plângeau cu Anna Karenina și râdeau cu Cervantes, cu Don Quijote. Deci erau condamnați la capodopere, ăsta este unul din paradoxurile epocii totalitare”, a spus Mircea Cărtărescu.

Scriitorul primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB și participă la Întâlnirile internaționale de la Cluj, eveniment organizat de Teatrul Național.

Citește și: Mircea Cărtărescu: „Clujul și-a modificat starea de spirit. Oamenii nu mai sunt atât de liniștiți”

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: