Nu a fost atins pragul necesar pentru validarea referendumului. Prezența la urne a fost de 20,41%

3.731.704 români au votat la referendumul pentru redefinirea familiei, ceea ce înseamnă 20,41%. Pentru ca referendumul să fie valid, la urne trebuiau să se prezinte 30% dintre alegători.

Prezența la vot în Cluj: 18,61%

La nivel național, cea mai mare prezență a fost în județul Suceava (30,67%), iar cea mai mică în Covasna (8,5%).

În județul Cluj, au votat 113.190 de persoane, ceea ce înseamnă 18,61% dintre alegători. Dintre aceștia, 94.406 au votat pe liste permanente, 17.387 pe liste suplimentare, iar 1.394 au solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot.

Au fost în județ și secții de votare în care prezența a fost mare. Este vorba de secțiile votare 501, 344, 476, 610 și 352, din localitățile Șigău, Pruni, Cornești, Diviciorii Mici, respectiv Tăușeni, unde prezența la vot a depășit 100%.

Reacții politice

Acest referendum nu a fost validat de către cetățenii României. Este România secolului 21 cu români mai tradiționaliști, unii mai implicați. Față de referendumul din aceste două zile, USR a fost singurul partid care și-a asumat să ducă mesajul românilor și anume că e un demers inutil, care nu rezolvă nimic din dramele României. Rezultatul mai confirmă că dincolo de încercările PSD-ALDE, Dragnea sau Tăriceanu de a guverna prin frică, România e o națiune europeană, una tolerantă care a refuzat să facă pași înapoi”, a declarat Dan Barna, președintele USR după închiderea secțiilor de votare, citat de Mediafax.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, crede că absenteismul a fost „un vot de blam” pentru Liviu Dragnea și pentru partidele de guvernământ. „Tentativa lui Liviu Dragnea și a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot și să dea în acest fel vot de blam lui Liviu Dragnea și către partidele de guvernământ. Practic, Liviu Dragnea a furat cetățenilor care au semnat inițiativa de revizuire a Constituție, a confiscat această temă, a compromis-o, pentru că pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofilește, se compromite și este aruncat în derizoriu”, a spus Ludovic Orban.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, după închiderea secțiilor de votare, că rezultatul votului la referendum este eșecul românilor în general și că a existat o acțiune de boicotare în secțiile de votare. „Pentru cei de la USR e o fantasmă. De aceea sunt mici. Domnul Orban spune că a fost un vot de blam pentru Dragnea. În primul rând acesta nu a fost un vot politic. Evident sunt niște aberații de la acest partide, PMP, USR, PNL și Iohannis au vehiculat-o în ultima săptămână ca formă de boicot. 4 milioane de români e o cifră gigant, 4 milioane de români au venit să se exprime. Să nu ieși ca președinte să spui că vei veni la vot, să ceri poporului să iasă la vot, să te ascunzi și să te duci în ultimele minute așa cu sictir. Uitați-vă ce cozi au fost în diaspora”, a declarat Codrin Ștefănescu.

Sociolog: O palmă dată lui Liviu Dragnea

Sociologul Ciprian Necula crede că numărul mic de votanţi este o palmă dată lui Liviu Dragnea de către baronii locali. „Oamenii nu au fost convinşi de necesitatea acestui referendum şi nu au fost convinşi de cei care l-au promovat. (…) Asta a fost o palmă dată lui Liviu Dragnea de către baronii locali. Baronii locali nu s-au implicat la nivel local pentru mobilizarea oamenilor, pentru a-i demonstra lui Liviu Dragnea că fără ei nu există PSD”, a declarat sociologul pentru Mediafax.

Atribuţia bisericii în mobilizarea oamenilor a fost mică, potrivit lui Ciprian Necula, care explică faptul că imaginea Bisericii Ortodoxe Române a fost afectată în contextul referendumului. „Biserica a fost supraevaluată întotdeauna – ca instituţie politică mă refer, nu ca instituţie religioasă. Biserica Ortodoxă Română a pierdut enorm capital de imagine zilele astea şi nu ştiu dacă îşi va reveni vreodată. Votul a arătat că azi a existat o creştere minoră, cu 1% sau 2% faţă de trendul general. Practic, nu a contat prea mult contribuţia preoţilor, iar asta e îmbucurător pentru România”, a mai adăugat Ciprian Necula.

De asemenea, sociologul mai explică faptul că mobilizarea slabă este o reacţie la atitudinea clasei politice „superficiale”, care trebuia să investească banii în alte probleme ale României.

Coaliția pentru familie acuză o campanie de dezinformare

Înfrângerea a fost recunoscută și de Coaliția pentru Familie, al cărei demers a stat a baza referenumului, care a arătat cu degetul spre partidele politice pentru întreg eșecul: „Pentru toți cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluția din 1989, că acest referendum este al Partidului Social Democrat și al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii țări de către PSD, falsitatea acestor afirmații. (…) nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc”.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

Ne poți asculta și aici: