DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Doru Pop, la EBS Radio: „Schimbarea presupune un efort conștient de educare a românilor și a societății românești””

Conferențiarul Doru Pop a vorbit la EBS Radio despre schimbarea României și despre cum a văzut el acest lucru în cartea „România neresetabilă”.

„Cartea, de altfel, este o replică directă la adresa lui Emil Cioran. Emil Cioran, în anii 20, a publicat o carte celebră, care se numea <Schimbarea la față a României>. Această premisă a schimbabilității României e foarte veche, ne iluzionăm de foarte mult timp cu lucrul ăsta și argumentele mele sunt împotriva acestei posibilități. Deci nu cred, nu știu dacă avem vreo șansă, pentru că este vorba despre niște schimbări care presupun un efort conștient, în primul rând ar presupune un efort conștient de educare, de culturalizare a românilor și a societății românești”, a spus Doru Pop într-un interviu acordat Ancăi Brășfălean.

El crede că resetarea unei societăți se poate face doar într-un timp lung și prin programe complexe, care presupun planificare și investiții.

„Avem nivelul cel mai scăzut al investițiilor în programele culturale la nivel european. Media europeană este undeva la 7-8% din Produsul Intern Brut, noi avem trei și ceva la sută, 3 la sută din produsul nostru intern brut. Același lucru este valabil pentru educație. De exemplu, Finlanda investește peste 12% în programe educaționale din bugetul Finlandei, care este de vreo 20 de ori mai mare decât bugetul României, în timp ce noi investim sub 2%. Asta este rădăcina problemelor și, dacă nu suntem în stare să corectăm, și nu văd pe nimeni în țara asta în stare să facă ceva în această direcție, atunci schimbarea nu se poate întâmpla”, mai spune cadrul didactic de la UBB Cluj.

Ascultă aici un fragment din interviul acordat EBS Radio de Doru Pop:

 

Interviul integral va fi difuzat în această seară la EBS Radio, de la ora 19.00.

EBS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.

Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.

Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:

 

Foto: Facebook/Doru Pop

 

Citește și:

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Dorin Fărăgău, la EBS Radio: Doctorul Constantin Rădulescu, conducătorul CFR, jucase anterior la Universitatea

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Senatul Național Român din Ardeal, locul unde s-au pus bazele administrației românești din Ardeal

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Sociologul Barbu Mateescu, la EBS Radio: „Clujul poate profita de pe urma pașilor greșiți pe care îi fac Budapesta și București”

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Clujenii care au făcut Marea Unire

Ne poți asculta și aici: