Podul de la Gilău al Autostrăzii Transilvania va fi dat în folosință în octombrie

Podul peste Someș de la Gilău, care va lega două porțiuni finalizate ale Autostrăzii Transilvania, va fi dat în folosință în luna octombrie, susțin reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Finalizarea podului peste Someș va permite accesul auto pe tronsonul de autostradă de aproape 9 kilometri cuprins între Gilău și Nădășelu. Șoferii vor putea circula neîntrerupt pe o distanță de 60 de kilometri, între Câmpia Turzii și Nădășelu.

„Se pleacă de la Câmpia Turzii, se trece podul, se intră pe tronsonul Gilău-Nădășelu, iar după Nădășelu se coboară pe DN1 F. Potrivit graficului prezentat de constructor, podul va fi finalizat până în 30 septembrie. Termenul inițial de finalizare era august, dar ni s-a solicitat o prelungire din cauza condițiilor meteo. După încheierea lucrărilor, acestea vor trebui recepționate, ceea ce se poate întâmpla destul de rapid, astfel că în octombrie estimăm că podul poate fi deschis”, a declarat, pentru EBS Radio, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul instituției, podul de la Gilău este terminat în proporție de 74%. Valoarea contractului este de 26 de milioane de lei, fără TVA, iar executant este o companie italiană.

Plățile sunt realizate în proporție de doar 21%, potrifit graficului. Alin Șerbănescu a menționat că acest lucru se datorează procedurilor standard de declarare a lucrărilor efectuate, respectiv de realizare a plăților.

Lucrările au intrat pe ultima sută de metri

Și reprezentanții Asociației Pro Infrastructură susțin că lucrările de pe șantierul de la Gilău au intrat pe ultima sută de metri. Constructorul execută lucrări de asfaltare, de instalare a parapetelor de protecție și de amenajare a șanțurilor, susțin aceștia într-o postare pe Facebook de la mijlocul lunii august.

„Dacă se menține ritmul, sunt șanse foarte bune ca la sfârșit de septembrie să fie totul gata”, mai spun reprezentanții Asociației Pro Intrastructură, care au publicat fotografii și o filmare aeriană cu stadiul lucrărilor la podul de la Gilău.

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Sursa video: youtube.com/Asociația Pro Infrastructură

Ne poți asculta și aici: