Premieră la Cluj: „Poema română”, prima lucrare a lui George Enescu, pe scena Filarmonicii de Stat Transilvania

Prima lucrare a lui George Enescu, compusă pe când acesta avea 16 ani, va fi interpretată, în premieră, la Cluj. Este vorba de „Poema română”, lucrare care va fi prezentată astăzi clujenilor, iar săptămâna viitoare concertul va fi reluat la Roma.

Concertul Filarmonicii de Stat Transilvania dedicat Centenarului va avea loc la Colegiul Academic, în această seară, de la ora 19.00. El va fi reluat săptămâna viitoare la Roma, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României și Institutul Cultural Român.

Organizatorii susțin că programul concertului va reflecta dragostea de țară, „atât a celor care au compus muzica, cât și a celor care au ajuns să o cânte sau să o interpreteze”.

Seara se va deschide cu „Dansurile românești”, ale lui Bela Bartok, și va continua cu concertul pentru orchestră cu coarde al lui Sigismund Toduță, o lucrare compusă special, în 1951, pentru concertul inaugural al Filarmonicii Transilvania. O premieră este faptul că această lucrare va fi cântată integral. „Sigismund Toduță, se pare că, în 1951, a fost oarecum nemulțumit de felul în care se auzea o parte din această lucrare și a discutat cu directorul Filarmonicii să o scoată. De atunci, de fiecare dată această lucrare s-a cântat fără acea parte. Din dragoste de muzică, dirijorul Gabriel Bebeșelea și-a lansat această provocare de a cânta lucrarea integral și de a demonstra că și acea parte, considerată oarecum prea greu de cântat, poate fi interpretată și iubită de public”, a declarat, pentru EBS Radio, Geanina Simion, responsabilul de comunicare al Filarmonicii Transilvania.

Senzația concertului va fi „Poema română”, de George Enescu, o lucrare care la Cluj nu s-a mai cântat niciodată. Aceasta a fost compusă de George Enescu pe când avea 16 ani și nu mai trăia în România. Celebrul compozitor a absolvit la 13 ani Conservatorul din Viena. „A fost extrem de legat de țară, a iubit foarte mult România și și-a amintit foarte multe motive folclorice și foarte multe cântece populare din perioada în care a trăit în țară, pe care le-a utilizat și le-a integrat în compoziția aceasta, <Poema română>”, susține Geanina Simion.

Lucrarea a avut premiera la Paris și l-a făcut celebru peste noapte pe George Enescu, după ce a adunat 44 de cronici favorabile. Atunci, tânărul compozitor a fost invitat în țară de Regina Elisabeta a României să susțină două concerte la Ateneu, la care el și-a dirijat propria lucrare.

„S-a mai cântat la București, dar nu neapărat integral, în sensul că Enescu a inclus în partea finală a lucrării <Imnul Regal>, și acesta a cam fost scos. De această dată, la Cluj, se va cânta integral și respectând anumite indicații ale lui Enescu. Acesta spunea că, de exemplu, corul de bărbați ar trebui să se afle în culise, nu pe scenă împreună cu orchestra. Gabriel Bebeșelea a gândit o dispunere surpriză a acestui cor”, a mai spus responsabilul de comunicare al Filarmonicii Transilvania.

Sursa foto: Facebook/Filarmonica de Stat Transilvania

Ne poți asculta și aici: