Premierul Viorica Dăncilă: Ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2024

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul își asumă adoptarea monedei euro de către România până în 2024. Executivul va transmite Comisiei Europene, în perioada următoare, documentele privind planul național de adoptare a monedei și raportul de fundamentare al acestuia.

„Vom discuta astăzi (miercuri-n.r) despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul Comisiei Naționale, constituită în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiștilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societății civile și desigur a tuturor instituțiilor cu resposabilități în domeniu. În cursul anului trecut comisia din care au făcut parte reprezentanți ai acestor structuri au avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul național de adoptare a monedei euro și raportul de fundamentare a acestui plan. Astăzi, Guvernul își va însuși aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, potrivit Mediafax.

Premierul a adăugat că România va intra în mecanismul european al ratelor de schimb, fiind prima etapă în aderarea la zona euro. „Pentru ca aderarea la zona euro să aducă beneficii românilor este esențial să pregătim intrarea în etapa premergătoare, respectiv în mecanismul european al ratelor de schimb și să luăm măsurile necesare pentru creșterea competitivității și asigurarea unei creșteri economice sustenabile”, a conchis Dăncilă.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: