Președintele Republicii Moldova a fost suspendat din funcție pentru a patra oară

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat temporar din funcție pentru a patra oară. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională de la Chișinău, după ce șeful statului a refuzat, în mod repetat, să semneze decretele de numire în funcție a doi miniștri.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat este obligat să semneze decretele. „În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretele de numire în funcţie a ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi va oficia jurământul acestora”, se arată în decizia Curții Constituționale, potrivit publika.md.

„Igor Dodon consideră că Silvia Radu și Nicolae Ciubuc nu dețin competențele necesare de a ocupa această funcție. De asemenea, dumnealui nu i s-a prezentat niciun document cu anumite detalii privind aceste două candidaturi. I s-a spus doar numele acestora. Această sesizare este un atac direct la funcția lui Igor Dodon”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Maxim Lebedinschi, citat de Mediafax.

Anterior, Înalta Curte a mai instituit interimatul temporar la Președinție de trei ori, după ce Igor Dodon a refuzat să numească mai mulți miniștri și să semneze legea anti-propagandă.

Sursa foto: Președinția Republicii Moldova

X
X
X