Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se pronunță în favoarea menţinerii trupelor ruse în Transnistria

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a condamnat, la Moscova, apelurile unor politicieni prooccidentali de la Chişinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.

„Sunt convins că atât timp cât nu există o soluţie sustenabilă şi viabilă la problema transnistreană, nici un mecanism de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada post-conflict, doar populiştii şi provocatorii pot vorbi despre oprirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, intenţionând în acest fel să destabilizeze situaţia în Moldova şi în întreaga regiune”, a declarat Igor Dodon, într-un discurs rostit în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, informează Mediafax.

„În ultimii 26 de ani, putem observa următoarele rezultate-cheie ale operaţiunii de menţinere a păcii: relansarea atmosferei de pace, crearea condiţiilor pentru negocieri de pace, lipsa crizelor care ar putea conduce la folosirea armelor de către părţile implicate în conflict. De aceea, indiferent cât de mult ar încerca politicienii critici din ţară şi din străinătate, cetăţenii moldoveni ştiu sigur că pacea în Transnistria a fost restabilită datorită actualei misiuni de menţinere a păcii”, a subliniat Igor Dodon, citat de agenţia de presă Tass.

În iunie, Guvernul prooccidental de la Chişinău a cerut, printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generală ONU, retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Rusia a criticat iniţiativa Guvernului de la Chişinău, afirmând că sunt afectate eforturile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de soluţionare a conflictului transnistrean.

Citește și: Igor Dodon: Rusia ar putea oferi Republicii Moldova un miliard de dolari pentru infrastructură

Sursa foto: Președinția Republicii Moldova

Ne poți asculta și aici: