Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Românii din Marea Britanie vor avea aceleași drepturi și după Brexit, dă asigurări ambasadorul Regatului Unit la București

Românii care trăiesc în Marea Britanie vor avea aceleași drepturi ca până acum și după Brexit, dă asigurări ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble.

„Acest acord făcut de Uniunea Europeană privind ieșirea Marii Britanii din UE este un pas foarte important. Printre alte lucruri, prevede că cetățenii britanici care trăiesc în România și românii care trăiesc în Marea Britanie vor continua să aibă aceleași drepturi ca până acum. Consider că este un acord pozitiv. Așteptăm aprobarea acestuia în Parlamentul britanic. Ne mutăm acum într-o fază în care trebuie să dezvoltăm în detaliu viitoarele relații politice”, a declarat ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, citat de Mediafax.

Proiectul de acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică din Bruxelles, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va fi supus aprobării Parlamentului de la Londra pe 11 decembrie, a anunţat premierul Theresa May.

Acordul elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019.

Sursa foto: Facebook.com/EuropeanCommission

X
X
X