Analist politic clujean, despre situația românilor din UK: Este o chestiune nedefinită. Deocamdată se poate locui acolo

Analistul Radu-Albu Comănescu crede că situația românilor din Marea Britanie este nedefinită, după respingerea de către parlamentarii britanici a acordul privind Brexit.


El susține că decizia din Parlamentul din Londra a fost luată pe baza unor aspecte care țin de politica internă din regat. „Sunt două aspecte care trebuie observate, unul care ține de politica europeană și unul care ține de politica internă a Marii Britanii. Cel care ține de politica europeană era deja previzibil, în măsura în care se știa foarte clar că majoritatea din Camera Comunelor este împotriva acestui tip de acord. Ceea ce nu a fost cunoscut și a venit ca o surpriză a fost proporția, practic sunt două treimi împotriva unei treimi, respingerii acestui acord. Ceea ce contează pentru politica britanică este de a vedea dacă respingerea ține în realitate de ambiții politice locale sau de o viziune europeană a partidelor implicate, deci a conservatorilor și a laburiștilor. Majoritatea analiștilor din spațiul european, de exemplu de la Bruxelles și din capitalele europene, consideră că deja miza este mai mult axată pe politica internă broitanică, și permanent a fost axată pe politica internă britanică, pentru că logic nicio țară, niciun politician sau un viitor candidat la alegerile parlamentare, dacă vor avea loc din nou alegeri în Marea Britanie, nu își poate permite luxul unui abandon al propriei țări în fața acestei necunoscute. Faptul că cei din Camera Comunelor continuă să ignore ce înseamnă să intri într-o zonă <no-deal>, adică să lași Marea Britanie suspendată într-o zonă nedefinită care paralizează economia țării, cel puțin din punct de vedere logistic, e o chestiune care pentru majoritatea observatorilor e stupefiantă. Pentru lipsa de responsabilitate care vine cu Brexitul și negestionarea lui e ceva fără precedent”, a declarat, pentru EBS Radio, specialistul în politici europene Radu-Albu Comănescu.

În ceea ce privește soarta românilor aflați la muncă în Marea Britanie, analistul politic crede că aceasta este încă incertă. „Deocamdată este o chestiune nedefinită, în sensul în care până acum Guvernul britanic a propus un status-quo, evident pe baza relațiilor existente în acest moment între UE și Marea Britanie, ca membru, dar ceea ce se va întâmpla după, era reglementat în mod normal de acest acord. Deci, pe moment, lucrurile rămân nedefinite în măsura în care angajamentele luate de Marea Britanie continuă să se aplice, până la o probă contrarie, asta înseamnă până Marea Britanie ar decide să schimbe (deși nu poate decât cu acordul Uniunii Europene) convenția încheiată cu celelalte 27 de state, în cadrul Uniunii Europene. Deci, deocamdată se poate locui acolo. Vom vedea ce va urma după, și mai ales cât de repede, pentru că și asta contează, dacă există un plan B la această respingere, care înseamnă noi alegeri în Marea Britanie sau noi propuneri care ar veni din partea Londrei. Acestea trebuie să fie înaintate și acceptate de UE, cum ar fi de pildă amânarea datei de ieșire până la alegerile din mai-iunie acest an, deci înainte de formarea Parlamentului European, din care Marea Britanie nu ar mai trebui să facă parte”, a mai spus Comănescu.

Iohannis: Nu trebuie să își facă nimeni probleme pentru românii din Marea Britanie

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie, precizând că drepturile acestora sunt garantate, după ce guvernul britanic a respins Acordul Brexit negociat de Guvernul May cu liderii UE. „UE formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate – UE 27, noi care rămânem în Uniune, sumte uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni așteptăm poziția Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să își prezinte poziția. Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru al Președinției Consiliului UE. Pe de altă parte, foarte mulți români au rude care muncesc în UK și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiți și pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Dezbatere la Strasbourg pe tema crizei generate de respingerea acordului

Parlamentul European a organizat astăzi, la Strasbourg, o dezbatere pe tema crizei generate de respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor.

Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a exprimat „profundul regret” că deputaţii britanici au respins un acord negociat timp de doi ani „în funcţie de liniile roşii trasate de Guvernul de la Londra”. „Acum depinde de autorităţile britanice să analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie să ne spună cum se vor derula lucrurile în sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din UE pe 29 martie”, a afirmat Barnier, citat de BBC.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea ieşirii din UE.

„Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final”, a transmis Jean-Claude Juncker.

La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit: „Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”.

Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene.

Sursa foto: Facebook/BrexitWiki

Ne poți asculta și aici: