Strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca va avea sens unic, iar autobuzele vor circula pe bandă dedicată

Strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca va avea sens unic și vor fi amenajate piste de biciclete și noi spații pentru pietoni. Autobuzele vor avea însă bandă dedicată.

Strada Regele Ferdinand va fi modernizată, alături de Emil Zola, Tipografiei și Sextil Pușcariu, într-un proiect al autorităților. Primăria Cluj-Napoca a lansat deja licitația pentru modernizarea celor patru artere din centrul orașului.

„Ne propunem plantarea de aliniamente de arbori, modernizarea iluminatului public cu tehnologie led și cu telegestiune (sistem de control centralizat), amplasarea de stații de încărcare pentru autoturisme electrice, biciclete electrice sau trotinete electrice, dar și crearea unui spațiu partajat pentru pietoni și mașini, pe străzile Tipografiei, Emil Zola și Sextil Pușcariu sau crearea unei benzi dedicate dinspre gară spre Piața Unirii (pe strada Regele Ferdinand, n.red) pentru transportul în comun”, a declarat, pentru EBS Radio, Ovidiu Câmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca.

Amenajarea de piste de biciclete pe strada Regele Ferdinand și apariția de noi spații pietonale este salutată de clujeni.

„Eu am afaceri în centru, avem și mașini din fericire, dar eu doar așa circul, cu bicicleta, doar așa se poate, din Piața Mihai Viteazu până la Primărie. Sunt multe mașini, mulți locuitori, dar ar fi bine într-un oraș mare, european, să avem piste mult mai multe”, spune un bărbat care folosește frecvent bicicleta.

O tânără mămică semnalează o dublă problemă: „Mi s-ar părea util să avem mai multe parcări publice, chiar și subterane, parcări amenajate. Dar cu copilul și cu căruciorul este foarte greu să circuli în orașul Cluj-Napoca. Este destul de neprietenos orașul cu mămicile cu copii, din punctul ăsta de vedere”.

„Ar trebui să se descongestioneze toată partea asta din centru și la un moment dat să se ajungă ca în zona asta să nu se parcheze, iar și când se parchează să fie niște taxe care să îți dea de gândit, taxe mai mari”, spune un alt clujean.

Lucrările de modernizare a celor patru străzi urmează să înceapă în vara anului viitor și au o valoare estimată la peste 15 milioane de lei.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: