Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania le propune cinefililor 220 de filme, dintre care 180 de lung-metraje. Și o petrecere pentru cei care împlinesc aceeași vârstă ca TIFF. 18 ani.

Cel mai important eveniment de acest fel din țară aduce la Cluj peste 800 de invitați. Este vorba de membri ai echipelor filmelor, dar și specialiști din industrie și din presa străină.
Invitații speciali sunt actorul Nicholas Cage, regizorul francez câștigător al unui premiu Oscar Michael Gondry și regizorul israelian Nadav Lapid, care a fost distins anul acesta cu Ursul de Aur de la Berlin.
Mai mult, marele actor român Marcel Iureș, va fi laureat cu Premiul de Excelență la această ediție.
Între secțiunile speciale se vor număra una dedicate filmelor realizate în China, respectiv una dedicată producțiilor care abordează tematica religiei și a credinței în secolul XXI.
„Încercăm să acoperim un fenomen în toată complexitatea lui și să dăm glas tuturor părților, așa că vei regăsi în program inclusiv personaje atee care ajung la religie, filme despre credință, nu neapărat despre o anume religie, despre oameni care se refugiază în credință, oameni cărora credința le este chestionată de fenomene diverse din viața lor, nu o secțiune care ne spune da, e bine să fii religios sau nu e bine”, a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
Și pentru că festivalul a ajuns la majorat, organizatorii festivalului vor să îl serbeze alături de clujeni, așa cum se cuvine.
„Încercăm ca tot ce ține de program și de invitați să fie cât mai pe gustul generației tinere. Să-i obișnuim să-i aducem la cinema încă de la 18 ani, chiar dacă foarte mulți sunt obișnuiți să vadă filme pe tabletă sau pe telefon. Surpiza noastră este o mare petrecere de majorat pentru toți clujenii care împlineac 18 ani în timpul festivalului”, a declarat directorul TIFF, Tudor Giurgiu.
Anul acesta, Festivalul Internațional de Film Transilvania va avea loc în perioada 31 mai – 9 iunie. Evenimentul are un buget de 1,8 milioane de euro. 45% din această sumă provine din fonduri publice.
Ovidiu Cornea