Transport public tot mai performant la Cluj: Primăria cumpără 25 de autobuze electrice cu încărcare în mers

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra cele mai performante mijloace de transport electric pentru zonele în care există linii de troleibuz. Este vorba de autobuzele electrice cu încărcare în mers.

Autoritățile locale vor investi 115 milioane de lei pentru achiziționarea a 25 de astfel de mijloace de transport. Scopul acestui proiect este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbătățirea calității aerului din oraș.

„Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achiziţia a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze. Acest tip de autobuz îmbină calităţile troleibuzului şi autobuzului electric, fiind superior fiecăruia dintre ele luate în parte. Investiţia se ridică la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigură de Autoritatea Fondului de Mediu. Prin acest proiect urmărim îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dorind să asigurăm clujenilor un transport în comun nepoluant, prin creşterea numărului autobuzelor electrice din municipiu, astfel încât să ajungem să avem un transport public electric în totalitate”, a spus Emil Boc, la ședința de Consiliu Local.

Aceste autobuze pot fi încărcate la orice linie de troleibuz, în mers sau în staţionare, dar și în staţiile de încărcare a bateriilor amplasate în autobazele CTP. Autobuzele pot astfel înlocui un troleibuz, iar în cazul unei pene de curent se poate deplasa până la capătul traseului.

În prezent, Compania de Transport Public din Cluj-Napoca deține 11 autobuze electrice cumpărate cu fonduri elveţiene. Alte 30 intenționează autoritățile să cumpere din fonduri europene.

„Nu e așa poluat orașul și nu e zgomotos, și e mai OK și din punct de vedere ecologic”, spune un clujean. „De obicei, oricum sunt pline autobuzele cu studenți, pensionari, oameni care merg la lucru, ar fi nevoie să fie mai multe autobuze. Acum asta e moda, să treacă toate mașinile pe electric, totul să fie electric și poate că ajută mediul, nu poluează atât de mult”, crede un tânăr.

Ovidiu Cornea

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: