Trei noi parcuri vor fi amenajate la Cluj, pe mai bine de 55 de hectare

Primăria Cluj-Napoca începe procedurile legale pentru realizarea a trei noi parcuri.

Parcul Feroviarilor, un alt proiect de amenajare a spațiului verde, la care se lucrează deja la Studiul de Fezabilitate și la Proiectul Tehnic.

 

Este vorba de parcul Bună Ziua, amenajat pe 7,8 hectare, parcul Zorilor, care va avea 1,2 hectare și parcul Est din cartierul Gheorgheni, care va fi amenajat pe 46,19 hectare. În acest parc vor fi amenajate și malurile lacurilor 1 și 3, ale pârâului Becaș și legăturile aferente.

La ora actuală, în Cluj-Napoca se află în derulare zece proiecte pentru parcuri sau zone de agrement, pe o suprafață de 110 hectare.

Potrivit reprezentanților Primăriei, în cadrul ședinței de Consiliu Local vor fi supuse spre aprobare studiile de oportunitate pentru amenajarea a două dintre cele trei parcuri, respectiv cel din cartierul Bună Ziua și cel din cartierul Zorilor.

„Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General și nu mai sunt necesare studiile de oportunitate. De aceea se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a Studiului de Fezabilitate și a proiectului tehnic”, a precizat primarul Emil Boc.

Pentru cartierul Bună Ziua în urma au fost identificate șase posibile zone pentru amenajarea unui parc: „G. Moisil”, „ K. Lajos”, „M. Sorescu”, „C. Negri – A. Graur”, „St. Luchian G.Constantinescu” și „Becaș”.

În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza urmărtoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș.

Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate trei zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil” și Zona „G. Călinescu – T.Peter”.

În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator”.

Pentru Parcul Est și Parcul Bună Ziua se va opta pentru organizarea concursurilor de soluții în vederea realizării obiectivelor, iar pentru Parcul Zorilor se va derula procedura standard.

 

Ne poți asculta și aici: