Un belgian stabilit la Cluj, pe urmele lui Samoilă Mârza, cel care ne-a lăsat singurele fotografii de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Un fotograf belgian sărbătorește Marea Unire la Alba Iulia. Thomas Bachot, care locuiește la Cluj-Napoca, și-a luat aparatul de fotografiat și a parcurs drumul de la Reghin la Alba Iulia, pe bicicletă.

Fotograful Thomas Bachot

„Am mers pe drumuri județene, naționale și chiar europene. Am întrebat oamenii pe care i-am întâlnit pe drum, pe bănci, în baruri, în magazine ce iși doresc ei în viitor? I-am întrebat pentru că această unire este despre trecut, despre ceea ce s-a întâmplat, despre eroi, despre prezent, dar și despre viitor. Pe lângă asta, am fotografiat locurile pe care le-am văzut, oamenii pe care i-am întâlnit și lucrurile care m-au impresionat”, a declarat pentru EBS Radio, Thomas Bachot.

Fotografie realizată de Thomas Bachot în drumul său spre Alba Iulia

Belgianul spune că acest demers a fost inspirat de fotograful care a imortalizat momentul Unirii. Samoilă Mârza, a pornit în dimineața zilei de 1 Decembrie 1918 din satul său natal și a străbătut cei 11 kilometri până la Alba-Iulia pe bicicletă, imortalizând momentul în cele 5 fotografii ale sale.

Fotografiile lui Samoilă Mârza, sunt singurele care au fost făcute la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, când Transilvania s-a unit cu România.

Alexandra Ogruțan

Foto: Thomas Bachot – Arhiva persolanală