DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Istoricul Valer Simion Cosma, la EBS Radio: În Transilvania au fost proclamate două republici, una în valea Jiului și una lângă Cluj, la Călata

Perioada de după înfăptuirea Marii Uniri nu a fost stabilă. Istoricul Valer Simion Cosma a vorbit la EBS Radio despre cele două republici proclamate în Transilvania după momentul 1 Decembrie 1918.

„Un caz interesant cred că ar trebui subliniat, cel puțin așa pentru partea anecdotică. În contextul ăsta al vidului de putere de care ziceam, în Transilvania au fost proclamate la un moment dat două republici, într-un timp foarte scurt: una în Valea Jiului, a fost o republică minerească, dar a fost foarte rapid reprimată de către autorități, și una a fost aici la Cluj, la Călata, Republica lui Kós Károly, el fiind un faimos arhitect maghiar. Câteva zile a ținut republica. Nici nu știm cât de serioasă a fost inițiativa. Ideea e că a intrat armata română și imediat s-a dizolvat, nici nu apucaseră să se organizeze, dar merită menționată așa, ca să ne putem da seama de climatul de atunci. Era o plajă largă de oportunități și erau foarte multe variante. Noi acum vedem Unirea ca singura posibilitate, dar atunci, în epocă, în mintea multor oameni, fie români, fie de alte naționalități, era o plajă de oportunități și de alegeri, de variante”, a spus cercetătorul într-un interviu acordat Ancăi Brășfălean.

Istoricul a explicat care au fost motivele pentru care Marea Unire din 1918 a fost realizată, unul dintre ele fiind faptul că în Transilvania populația majoritară era românească. „Evident au fost și criterii de ordin geopolitic care au avantajat o țară în detrimentul alteia, România fiind printre cele avantajate sau cumva un caz fericit. Cauza României a triumfat. Și în contextul ăsta de exemplu, în Transilvania era o mișcare națională puternică, un partid politic, Partidul Național Român, care era activ, avea experiență politică în Parlamentul de la Budapesta și în condițiile astea a avut o putere de negociere atât în raport cu Budapesta, cu ce li se propunea fie dinspre monarhia Austro-Ungară, care încă mai spera că va putea salva ceva, fie dispre maghiari, care visau la o Ungarie independentă, fie dinspre București”, a mai spus Valer Simion Cosma.

Sursa foto: Facebook/Cosma Simion Valer

Ascultă aici un fragment din interviul acordat EBS Radio de cercetătorul Valer Simion Cosma:

 

Interviul integral poate fi ascultat la EBS Radio în această seară, de la ora 19.00.

EBS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.

Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.

Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:

 

Citește și:

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Biografiile tuturor delegaților la Marea Adunare de la Alba Iulia, scrise de voluntari clujeni

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Dorin Fărăgău, la EBS Radio: Doctorul Constantin Rădulescu, conducătorul CFR, jucase anterior la Universitatea

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Senatul Național Român din Ardeal, locul unde s-au pus bazele administrației românești din Ardeal

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Sociologul Barbu Mateescu, la EBS Radio: „Clujul poate profita de pe urma pașilor greșiți pe care îi fac Budapesta și București”

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Clujenii care au făcut Marea Unire

Ne poți asculta și aici: