Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Un soft creat de studenții de la UTCN poate ajuta, prin jocuri video, la ameliorarea ambliopiei la copii

Un soft creat de o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca poate ajuta, prin jocuri video, la ameliorarea ambliopiei la copii. Acest proiect a fost desemnat cea mai bună idee de business, în cadrul unui concurs organizat de universitate.

Produsul a fost dezvoltat de 3 studenti de la Facultatea de Automatică și Calculatoare. „Încercăm să facem cercetare pe el, să vedem cam încotro trebuie să ne îndreptăm cu ceea ce implementăm și ne dorim să găsim cooperare din partea unor medici oftalmologi sau a unor profesori de oftalmologie care să ne ajute să facem un joc care chiar să poată trata”, spune unul dintre membrii echipei.

Cele mai apreciate planuri de afaceri ale studenților au toate șansele să se transforme în afaceri, susține conferențiarul Anca Constantinescu, coordonatoarea Societății Studențești Antreprenoriale din UTCN: „Tot mai mulți studenți din Universitatea Tehnică lucrează la aplicații inovative. Ne dorim ca studenții să îndrăznească să își deschidă firme, care să fie finanțate de persoane care lucrează deja în mediul de business și au încredere în ideile lor sau măcar să îi încurajeze că ceea ce au gândit ei este un lucru util pentru piață și să încerce să meargă mai departe”.

Pentru a putea fi puse în aplicare, ideile studenților trebuie să țină cont de doi pași. „Identificarea și definirea clară a ideii, trebuie să știi ce anume vrei să vinzi și să poți să explici asta, astfel încât să poată să înțeleagă un copil de cinci ani. În al doilea rând, să îți analizezi piața. Trebuie să știi foarte clar cine este clientul și să numeri clienții potențiali ca să îți dai seama dacă există sau nu suficientă piață pentru afacerea ta”, spune Mădălina Coțiu, membră a juriului.

În total, în cadrul competiției au fost prezentate 15 planuri de business, printre care o husă inteligentă cu ajutorul căreia se stabilește postura corectă a spatelui, o aplicație prin care ne putem stabili meniul zilnic în funcție de aportul caloric necesar sau o platformă de recrutare pentru domeniul IT.

Juriul a fost format din oameni de afaceri din oraș, iar câștigătorii primelor trei locuri au primit imprimante, iPad-uri și tablete.

Ovidiu Cornea

X
X
X