Unguru’ Bulan, la EBS Radio: „Umorul de Mănăștur e cel mai bun din lume, trebuie să recunoaștem”

Unguru’ Bulan a vorbit la EBS Radio depre începuturile în comedie, despre personajele publice pe care le-a ironizat cel mai mult și de ce nu va da niciodată internetul pe televiziune.

Unguru’ Bulan, pe numele său Ciprian Cătunescu, crede că intenetul a schimbat fața umorului românesc în bine. El a fost la matinalul Adio, Perne! de la EBS Radio, moderat de Angel Rusu, unde a vorbit despre comedie, muzică, dar și personajul de care a făcut „mișto” cel mai mult.

Ciprian Cătunescu se află în spatele personajelor Unguru’ Bulan, Frătzică sau Luzării de pe Electrolizei, strada din Baia Mare, pe care a făcut-o celebră. La bază este om de radio, a cochetat și cu muzica, dar la un moment a dat-o pe glume.

„Am lucrat mereu pentru un radio cu excepția a 3 ani de pauză. Viața mea se învârte între stand-up comedy, producții pe care le fac acasă și le urc pe youtube și radio. Tocmai terminasem cu radioul care m-a consacrat și, practic, ultima perioadă la radio și începuturile în stand-up s-au întrepătruns. Oamenii mă chemau și voiau să audă ceva de la mine. Și am început să îmi creionez niște numere, nu neapărat de stand-up comedy”, a spus Unguru’ Bulan.

Inspirația îi vine uitându-se la televizor. „Acolo găsești material. Când am început eu, era Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, atât de mulți. Și apoi te mai poți inspira din viață. Din viața mea și a prietenilor mei”, a mai dezvăluit el.

Ciprian Cătunescu spune că nu a avut vreun moment în care a vrut să se lase de stand-up comedy: „Am avut și show-uri mai nereușite, dar spre deosebire de alți comedianți, pe mine lumea mă știa de pe net”.

Unguru’ Bulan a vorbit la Adio, Perne! și despre personaje „pitorești”, cum ar fi Nelson Mondialu și alții care fac umor „involuntar”.

„Nu există scrisă o regulă a râsului, adică la ce ar trebui să râdă lumea. Practic, există mai multe tipuri de umor. Ăsta este un umor de Mănăștur (cel al lui Nelson Mondialu, n. red.), care e cel mai bun umor din lume, trebuie să recunoaștem, la fel și pastilele alea cu care am început eu cu Unguru’ Bulan, acolo este vorba de un umor de limbaj. Foloseam atâtea cuvinte învățate la bunica mea la țară. Ulterior am început să fac scenarii”, a spus Ciprian.

Unguru’ Bulan a vorbit și despre muzică. Și a făcut muzică pe când avea 18 ani. „Toată lumea crede că ascultă cea mai bună muzică din lume. Mie îmi plac multe genuri, de la rock la metal, la heavy metal, la metalcore. Îmi place muzica electronică, muzica trance sau tehno-ul, pe care îl ascultam eu prin 2000. Dar muzica nu trebuie să fie complicată ca să fie bună”, a mai spus Unguru’ Bulan.

Multe persoane publice, politicieni, au fost ținta ironiilor lui Ciprian Cătunescu. Totuși, personajul public de care a făcut cel mai mult mișto este… „Gigi Becali. La începuturi, dar și acum. Dacă vrei să faci un cadou frumos unei femei, să fie și romantic și să-i arăți că ești cultivat, poți să-i dai colecția de cărți scrisă de Gigi Becali în pușcărie”, a spus Unguru’ Bulan, care și-a amintit că și pe Traian Băsescu l-a ironizat mult.

Despre starea actuală a umorului Românesc, Unguru’ Bulan spune că este la un nivel mai bun decât înainte.

„Intenetul a schimbat fața umorului în bine. Înainte eram un pic prea formali. Sigur, rămân legendarii Divertis, care pentru mine sunt etalonul la tot ce înseamnă comedie, pentru că am crescut cu ei. Dar internetul, cu părțile lui bune și rele, a dat șansa tuturor să se exprime. Practic așa am avut și eu succes pentru că m-am exprimat într-un fel pe care lumea nu era obișnuită să îl audă la radio. Nu e vorba doar de limbajul vulgar, ci și de forma de exprimare. Chiar cred că internetul a deschis un pic orizonturile în ceea ce înseamnă comedia la noi”, a mai spus Unguru’ Bulan.

El consideră că cei mai buni comedianți sunt cei de pe internet.

„Comedianții de azi nu se refugiază pe internet pentru că nu au loc pe TV, ci pentru acolo se simt ei bine. Nici eu nu cred că aș alege TV-ul în detrimentul internetului. La bază, eu rămân un băiat de pe țeava de gaz și mie îmi place să fiu bine în elementul meu”, a mai spus Unguru’ Bulan, care a promis că va încerca să pună cât mai multe videouri pe youtube.

Unguru’ Bulan se află la Cluj, unde a participat la FISC – Festivalul Internațional de Stand-Up Comedy.

Foto: Tiberiu Crișan, EBS Radio

Ascultați aici interviul integral acordat de Ciprian Cătunescu lui Angel Rusu, realizatorul emisiunii Adio perne!:

 

Ne poți asculta și aici: