VIDEO | Frans Timmermans, în PE, legat de România: CE va folosi toate mijloacele, fie că va fi MCV, fie că vor fi altele

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat în Parlamentul European că vor fi folosite toate mijloacele de către Comisia Europeană pentru a regla situația din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare și Verificare, fie că sunt alte metode.

Dacă modificările aduse Legilor Justiției vor fi adoptate fără corecții, acestea vor periclita combaterea corupției, a spus Frans Timmermans. „Comisia Europeană va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție, fie că va fi MCV, fie că vor fi altele. Eu cred sincer că încă mai avem o șansă să mai învârtim situația. Legile justiției încă nu au fost promulgate. Cu adevărat schimbarea e la autoritățile române și cer acestora să facă pași în acest sens”, a declarat Frans Timmermans, potrivit Mediafax.

„Dacă CE va trebui să fie brutal de sinceră, o va face. Dacă va trebui să ia măsuri, atunci o va face și aceasta nu e o amenințare, ci asta facem noi Comisia, ca gardieni ai democrației (…) Vreau realmente să avem succes aici și cer din nou Guvernului să păstreze dialogul deschis și să accepte recomandările”, a mai spus Timmermans.

Dăncilă: Există multă dezinformare

La ședința Parlamentului European au fost prezenți premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Viorica Dăncilă a declarat că vrea un dialog constructiv, dar că există multă dezinformare. „Vreau un dialog constructiv pentru România și UE. Doamna Macovei știu despre dezinformăruile dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticați a dus la o creștere a nivelului de trai. Nu vă face cinste să aduceți politica internă în PE. E o lipsă de respect față de poporul român”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că i-a informat pe membrii PE despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete și le-a solicitat acestora să nu le mai ignore. „Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument… Jumătate dintre magistrații din România au avut dosare prin care au fost influențați să dea soluții. Nu o spun doar eu, o spun magistrații din România. În final, toți au fost achitați, iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturați. Azi v-am informat pe toți despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce ….”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din PE.

Șeful Executivului român a criticat poziția Parlamentului European referitoare la mitingul din 10 august din România, precizând că în cazul altor state nu a fost luată aceeași atitudine. „Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acționat împotriva unor oameni violenți care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeași poziție față de alte mitinguri din Franța, Spania, etc când forțele de ordine au intervenit cu aceleași proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acțiuni practicate peste tot în Europa. Nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a completat Dăncilă.

Norica Nicolai: Dublul standard devine o realitate în această dezbatere

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a spus în cadrul dezbaterii din PE că România nu acceptă să fie monedă de schimb în nicio condiție, cu nicio altă țară. „România nu acceptă să fie monedă de schimb în nicio condiție, cu nicio altă țară. Înțelegem ca fiecare țară să fie judecată în funcție de propriile sale merite. Noi în România am avut procurori care au făcut dosare la comandă. Toată lumea în România trebuie să înțeleagă că justiția se face doar în sala de judecată, nu pe bază de protocoale și salutăm că Comisia Europeană a luat act de aceste lucruri”, a declarat Dan Nica.

Și europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a acuzat membrii PE că nu au făcut o analiză asupra corupției în toate statele membre ale Uniunii Europene. „Ca popor pro-european suntem foarte constructivi. Domnule Timmermans, nu e nevoie de nicio autorizație ca să protestezi în Europa. Acesta este standardul pe care îl impuneți la București. (…) Dublul standard devine o realitate în această dezbatere. Asta nu aduce mai multă unitate Europei, este o lipsă de coeziune, obiectivitate. Aș întreba de ce nu am avut o analiză asupra corupției în toate statele membre ale Uniunii Europene? Ori vă plac doar acestea trei?”, a declarat Norica Nicolai, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Dezbaterea despre respectarea statului de drept din România are loc la inițiativa grupului verzilor din Parlamentul European. Decizia organizării acestei dezbateri a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor PE, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE.

🔴 LIVE: Parliament debates the rule of law in Romania in the presence of Prime Minister Viorica Dăncilă.

Publicată de European Parliament pe Miercuri, 3 octombrie 2018

Sursa foto și video: Facebook/European Parliament

X
X
X