Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu Frans Timmermans: S-a discutat despre protocoale și legile justiției

Protocoalele secrete, modificarea Legilor Justiției și MCV au fost unele dintre subiectele abordate la întâlnirea pe care a avut-o la Strasbourg premierul Viorica Dăncilă cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„În cadrul discuțiilor, desfășurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorința ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European să fie argumentată și constructivă”, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.

Printre teme au fost și cele legate de legile justiției și protocoalele secrete. „Oficialul român a reiterat susținere pentru prioritățile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent. A salutat dialogul cu Comisia Europeană și a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România și Comisia Europeană pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european. În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România”, se mai precizează în comunicatul citat de Mediafax.

Cu privire la evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, premierul „arătând că acestea nu reflectă în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneția”, se mai arată în comunicatul de presă.

Viorica Dăncilă s-a întâlnit la Strasbourg cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la întrevedere fiind prezenți și miniștrii Rovana Plumb și Tudorel Toader, precum și Dan Nica, europarlamentar.

„Apreciez că a fost o întâlnire constructivă, un dialog principial și corect. De ce spun asta? Nu s-a pus problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta. S-a accentuat dialogul constant, a colaborării dintre Guvern și Comisie, prin prim-vicepreședinte, pentru ca în final să avem un parcurs comun, un țel comun – această construcție europeană, consolidarea statului de drept. Dacă aș începe cu o problemă care este foarte importantă. Prim-vicepreședintele a spus cu subiect și predicat că nu intră în discuție articolul 7, că nu intră în discuție activarea acestuia, pentru că România este într-o altă situație decât Ungaria sau Polonia. Prim-vicepreședintele a spus foarte limpede: Nici nu intră în discuție acest aspect”, a declarat ministrul Tudorel Toader la Antena3.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene este activat atunci când se stabilește că s-au încălcat valorile UE de către un stat membru, iar între sancțiunile aplicate se numără suspendarea unor drepturi sau chiar al dreptului de vot în Consiliul UE.

Sursa foto: gov.ro

X
X
X