VIDEO | Primarii din Cluj-Napoca și din comunele din jur au semnat un acord de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan

Primarii din Cluj-Napoca și din comunele din jurul orașului, Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida, au semnat astăzi acordul de asociere pentru realizarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică pentru trenul metropolitan și metrou.

Proiectul de investiții va fi realizat în două etape: prima dată va fi realizat trenul metropolitan pe infrastructura actuală. Acesta presupune un sistem de transport rapid între halta Nădășel și stația de la Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de km.

Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleași și se propune adăugarea unor noi stații de oprire în zonele Baciu, Tetarom pe str. Tăietura Turcului și la podul IRA pe str. Aurel Vlaicu. În fiecare punct de oprire vor fi amenajate zone de așteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor și se va realiza conectarea cu transportul public local.

În cea de a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care urmărește să deservească principalele puncte de interes pornind din Gilău până la podul IRA, pe o lungime de aproximativ 16 km. Proiectul va avea două părți.

În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul IRA pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Florești – viitorul spital regional de urgență – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul IRA.

Pentru zona din afara orașului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta urmând să fie realizat subteran.

A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Florești și Gilău.

Până la implementarea celei de a doua etape, între Gilău și Florești transportul călătorilor va fi asigurat cu autobuze, care vor circula și între Gilău și Nădășel pentru cei care doresc să folosească trenul metropolitan.

În perioada imediat următoare va fi lansată licitația pentru Studiul de prefezabilitate a metroului și Studiul de fezabiltate pentru trenul metropolitan, anunță primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Acest proiect urmărește decongestionarea traficului în zona noastră și asigurarea mobilității urbane în zona metropolitană a Clujului”, a declarat Emil Boc.

Semnarea Acordului de asociere pentru metrou si tren metropolitan la Cluj

Acord de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan #Cluj Am semnat astăzi, împreună cu primarii comunelor Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida Acordul de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru trenul metropolitan și metrou. Acest proiect de investiții reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea socio-economică a zonei metropolitane Cluj-Napoca și are ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populația zonei metropolitane, precum și un transport eficient înspre și dinspre Cluj-Napoca. Proiectul de investiții va fi realizat în două etape: În prima etapă va fi realizat Trenul Metropolitan pe infrastructura actuală. În această fază va fi implementat un sistem de transport rapid care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășelu și stația de la Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de km.Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleași și se propune adăugarea unor noi stații de oprire în zonele: Baciu, Tetarom pe str. Tăietura Turcului și la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu. Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor (automate/case), etc. De asemenea se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni și se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire.În cea de a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care urmărește să deservească principalele puncte de interes pornind din Gilău până la podul Ira, pe o lungime de aproximativ 16 km. Proiectul va avea două părți.În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Florești – viitorul spital regional de urgență – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.Pentru zona din afara orașului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta urmând a fi realizat în subteran.A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Florești și Gilău.Până la implementarea celei de a doua etape, conectivitatea dintre Gilău și Florești va fi asigurată prin autobuze care vor deservi această zonă în vederea asigurării accesului oamenilor la metrou. De asemenea, va fi asigurată prin autobuze legătura dintre Gilău și Nădășelu pentru cei care doresc să folosească trenul metropolitan.În perioada imediat următoare va fi lansată licitația pentru Studiul de prefezabilitate a metroului și Studiul de fezabiltate pentru trenul metropolitan.

Publicată de Emil Boc pe Joi, 4 aprilie 2019

Citește și: Municipiul Cluj-Napoca se va asocia cu 7 comune pentru introducerea trenului metropolitan. Acesta va fi integrat cu metroul

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: