Viorica Dăncilă se plânge Comisiei Europene: S-a încercat înlăturarea Guvernului prin violență

Premierul României, Viorica Dăncilă, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, cu privire la evenimentele de la București din timpul protestului din data de 10 august.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis la Bruxelles că în 10 august s-a încercat înlăturarea Guvernului legitim al României

La o săptămână după violențele din Piața Victoriei, premierul României a transmis la Bruxelles că s-a încercat înlăturarea Guvernului pe care îl conduce. Viorica Dăncilă mai spune în scrisoarea către Comisia Europeană că președintele Klaus Iohannis a făcut apel ca protestele să continue.

„După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituţional în vederea obţinerii unui consens politic, atât cu Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, cât şi cu alte instituţii ale statului român. Bilanţul primelor şase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observaţii şi critici – legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii. În acest context, a fost anunţată o manifestare de protest, la Bucureşti, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanţi din diaspora românească”, se arată în scrisoarea Vioricăi Dăncilă, postată pe pagina de Facebook de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Viorica Dăncilă a arătat în scrisoare că, în data de 10 august, când jandarmii au folosit forța pentru a dispersa manifestanții din Piața Victoriei, au fost încercări repetate de a se intra cu forța în sediul Guvernului și spune că s-a încercat înlăturarea prin violență a cabinetului pe care îl conduce.

„Au fost încercări repetate de intrare în sediul Guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public. În aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, a spus Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul arată cu degetul spre președintele României

Prim-ministrul a arătat în scrisoare că manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă și că majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice.

„Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente”, se arată în scrisoarea transmisă CE.

Mai mult, Viorica Dăncilă susține că președintele Klaus Iohannis a incitat la continuarea protestelor, în loc să joace rolul de mediator.

Documente ridicate de Procurori de la Jandarmerie

În 10 august, peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ciocnirile violente dintre anumite grupuri de protestatari și forțele de ordine din Piața Victoriei. Până vineri, la Pachetul Militar au fost depuse peste 200 de plângeri din partea protestatarilor care au fost evacuați din piață cu ajutorul gazelor lacrimogene și a tunurilor cu apă. O parte dintre cei care au depus plângeri penale au fost bătuți de jandarmi.

Procurorii militari au ridicat, de la sediul Jandarmeriei, documente privind substanțele chimice folosite de forțele de ordine în timpul confruntărilor cu manifestanții, precum și mostre de muniție neletală. Cartuşe, grenade de mână şi pulverizatoare cu efect iritant lacrimogen au fost instrumentele utilizate de jandarmi pentru a dispersa protestatarii din Piaţa Victoriei.

Procurorii militari au declarat că descinderea de la sediul Jandarmeriei a fost urmare a temerilor participanţilor la miting, că substanţele chimice folosite, le-ar fi pus în pericol sănătatea.

Citește și:

Weekend cu proteste antiguvernamentale în Capitală. Sute de oameni răniți după intervenția în forță a jandarmilor

Grupul Verzilor solicită Comisiei Europene să intervină după protestele violente din România

Sursa foto: Guvernul României