Au început lucrările la metroul clujean

Prima magistrală de metrou din afara Capitalei va deveni complet funcţională la Cluj-Napoca în anul 2031. Vor fi 19 staţii care vor acoperi peste 21 de kilometri.  Magistrala I de metrou Cluj are finanțare cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al Guvernului României – Componenta 4 – Transport Sustenabil.

 

Sursa foto: Facebook

Lucrările de execuţie a metroului clujean au început astăzi în prezenţa mai multor oficialităţi centrale şi locale.

“Încep lucrările la prima magistrală de metrou din afara Capitalei! Construcţia metroului clujean este finanţată de Ministerul Transporturilor prin #PNRR, dar derulată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Este un nou exemplu de rezultat al unui parteneriat eficient al autorităţilor centrale şi locale în beneficiul românilor!”, scris Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Magistrala va deveni complet funcţională în 2031, când se estimează că aproximativ 164.000 de călători vor folosi zilnic metroul. “Clujenii vor avea la dispoziţie, din acel moment, o linie de metrou uşor în lungime de peste 21 de kilometri şi 19 staţii”, a mai arătat ministrul Transporturilor.

Valoarea totală a contractului este de 13,69 miliarde de lei, din care 1,48 de miliarde de lei sunt fonduri din PNRR, 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei, iar 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat.
Totodată, o nouă investiţie a fost demarată la Cluj-Napoca, de această dată la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu”, unde printr-o investiţie în valoare de peste 366 milioane de lei va fi extins terminalul de plecări pasageri.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: