Pentru o viaţă sănătoasă trebuie să facem zilnic mişcare, spun medicii dar şi fostul fotbalist Ionuţ Rada, în prezent antrenor de fitness şi promotor al sportului. Potrivit acestuia, dacă este practicat în mod regulat, sportul ne oferă nu doar energie şi echilibru, ci ne modelează caracterul şi personalitatea, transformându-ne în nişte învingători.
Fostul fotbalist profesionist Ionuţ Rada nu a putut sta în afara fenomenului sportiv, iar acum este antrenor de fitness. Prezent în studioul EBS Radio, acesta a oferit în direct o demonstraţie de tonifiere a corpului, impulsionând ascultătorii să-i urmeze exemplul. De altfel, Rada se axează foarte mult pe filmuleţele motivaţionale în care este “actor” principal, pe reţelele de socializare încercând să atragă în echipa sa cât mai mulţi iubitori de mişcare. Sportivul a subliniat, totodată, că exerciţiile fizice practicate în mod regulat ajută la creşterea stimei de sine şi la crearea unei armonii între minte şi corp, după cum spune şi dictonul latin “mens sana în corpore sano – minte sănătoasă în corp sănătos”.

“Sănătatea noastră trebuie să primeze, astfel că mişcare trebuie să facem zilnic, nu doar atunci când ne pregătim să mergem la mare, la munte, la o nuntă sau alt eveniment. Trebuie să conştientizăm în primul rând că acea oră de mişcare ne dă un “boost” de energie, ne oferă un echilibru. La birou, în parc şi chiar în vacanţă trebuie să facem mişcare. Şi cu siguranţă ne vom simţi mai bine. Nu mai spun de faptul că, în momentul în care faci sport, spatele e un pic mai drept, ai o altă atitudine, mai multă încredere în tine; chiar şi o haină stă altfel pe tine. Iar prietenii observă lucrul acesta, te întreabă ce ai făcut, iar când le spui că “nimic, doar sport”, încep să simtă şi ei că e relativ uşor. Şi aş vrea să-i rog pe cei care fac sport şi au această energie benefică să n-o ţină doar pentru ei, ci să o dea şi celorlalţi pentru că astfel îi ajutăm”, a explicat Ionuţ Rada.
O înviorare şi câteva exerciţii pot fi făcute oriunde, nefiind necesar un spaţiu foarte mare şi nici măcar aparate, totul lucrându-se cu propriul corp.
Înainte de a face o demonstraţie, sportivul a ţinut să reamintească faptul că un antrenament se începe mereu cu partea de încălzire, hidratarea este foarte importantă, iar fiecare exerciţiu e bine să-l repetăm de 10 ori. 1, 2, 3…start!

Exerciţii de început “Rada Way”:
- începem cu “îmbrăţişări”, strângem de braţe bine, le întindem şi scoatem pieptul afară.
- lăsăm braţele pe lângă corp şi alergăm uşor pe loc; în acest timp inspirăm uşor pe nas şi expirăm pe gură.
- ridicăm braţele, le întindem bine, apoi le coborâm şi le împingem în spate.
- depărtăm picioarele, ne aplecăm pieptul paralel cu solul şi facem morişca: braţul stâng la piciorul drept şi braţul drept la piciorul stâng.
- ne întindem bine, bine ca şi cum am vrea să apuc ceva de deasupra noastră, din sertarul cel mai de sus, apoi coborâm şi întindem braţele jos, jos cât mai aproape de sol. Inspir în sus, expir în jos.
Trei exerciţii “total body” explicate de Ionuţ Rada:
- Primul exerciţiu care mie îmi place foarte mult, din categoria “animal flow”: din poziţia de plank (flotare) ne ghemuim până ajungem cu şezutul pe călcâi fără a atinge solul cu genunchii: băgăm capul între braţe şi revenim în poziţie înaltă de “plank”. E un exerciţiu total body pentru că se lucrează atât partea inferioară, cât şi cea superioară.
2. Un alt exerciţiu (util mai ales pentru cei care merg la mare şi fac surf): din poziţie înaltă, puţin depărtat, sărim şi batem talpă în talpă şi coborâm în poziţie de genoflexiune. Exerciţiul îl facem mimând ca şi cum suntem pe o placă de surf, schimbând alternativ direcţia prin rotirea corpului… Când coborâm în poziţia de genoflexiune, e indicat să rămânem acolo o secundă, două, chiar trei.
3. Un al treilea exerciţiu, tot din categoria “animal flow”: coborâm în şezut, ridicăm bazinul, suntem pe braţe, fesierul aproape de călcâi, întindem foarte bine braţul în continuarea corpului… şi schimbăm poziţia pentru celălalt braţ. Acesta este un exerciţiu pentru mobilitate şi pentru partea inferioară (fesierul şi regiunea lombară).
“Încurajez pe cât mai multe persoane să prindă încredere şi curaj şi să facă mişcare. Cât mai multă mişcare, începând cu 10 minute, câteva exerciţii precum cele prezentate astăzi, apoi creştem progresiv atât numărul de minute, cât şi exerciţiile, de la cele mai simple, de dificultate uşoară, medie, apoi la cele mai dificile”, îndeamnă sportivul.
***
Fostul fotbalist profesionist Ionuţ Rada a a jucat la Universitatea Craiova, Rapid Bucureşti, Steaua Bucureşti şi CFR Cluj. A rămas la Cluj Napoca în lumea sportului ca antrenor de fitness, iar apoi a creat în online, sub deviza “Eşti informat, eşti motivat!”, proiectul The Rada Way, o platformă de antrenamente online.
Din echipa lui Rada fac parte antrenori de fitness şi yoga, un nutriţionist/dietetician şi un psiholog/psihoterapeut, iar utilizatorii au acces 24/7 la antrenamente online live de fitness şi yoga şi la articole utile din acest domeniu de interes.
(Ilona Farkas)