Principalele ajutoare în “mobilizarea limfei şi eliminarea toxinelor din organism” sunt fructele acide sau semiacide, adică cele acrişoare cu conţinut bogat în bioflavonoide – substanţe cu acţiune astringentă.
Fructele acrişoare, mai puţin dulci, au un PH mic şi dau o reacţie acidă la nivelul organismului, astfel că este indicat să fie consumate şi dimineaţa, pe stomacul gol. “Eu aleg să consum fructe acide dimineata pentru că limfa peste noapte stagnează, iar dimineaţa are nevoie de un impuls, iar fructele acide oferă acest “boost” pentru mobilizarea limfei”, a explicat Iuliana Dabija, nutriționist și psihonutriționist, sportivă de performanță, antrenor personal și de grup, dar și consilier în dezvoltare personală.
Fructele acide sau semiacide “sunt extraordinar de bune deoarece au conţinut crescut de bioflavonoide – substanţe cu acţiune astringentă, adică elimină toxinele. De aceea, în dietele de detoxifiere, oamenii apelează din belşug la fructele acide”, a mai spus Iuliana Dabija.
În topul fructelor acide se situează citricele: portocale, mandarine, clementine, grepfruit, lămâi, pomelo. Urmează apoi ananasul, rodiile, fructele de pădure (zmeură, mure, afine), care intră în categoria celor semiacide, dar şi vişinele, prunele, dudele şi merele verzi. Există unele fructe, de exemplu strugurii sau fructele de pădure, care atunci când se pârguiesc intră în categoria celor acide, pentru ca pe măsură ce se coc să se ducă în zona alcalină, a mai spus specialistul în nutriţie.
Totuşi, spune Iuliana Dabija, dacă dorim să facem o cură de detoxifiere, consumul de fructe acide trebuie să se facă treptat.
“În cazul în care acidoza limfatică e la un nivel mare din cauza mâncărurilor procesate, a brânzeturilor, cărnii sau zahărului în exces, nu este indicat să se treacă brusc spre fructe acide sau spre cure prelungite cu sucuri de portocale sau grepfruit. Mai întâi trebuie să scoată treptat din alimentaţie un pic din brânzică, un pic de pâinică, zahărul, şi, ulterior, să meargă spre fructele alcaline şi abia apoi spre cele acide. Atunci când corpul este într-o acidoză mare, eliminările vor fi foarte zgomotoase dacă se trece brusc spre fructe acide”, a mai explicat Iuliana Dabija.
Specialistul recomandă ca la o masă să consumăm fructe din aceeaşi categorie, fie alcaline, fie acide sau semiacide. În funcţie de toleranţa digestivă, unii pot consuma fructe la micul dejun, alţii seara, important este să fie o masă formată doar din fructe. “Fructele mai pot fi consumate fie cu două ore înainte de masă, fie la cel puţin două ore după masă. Este important să nu combinăm fructele cu alte mâncăruri”, a concluzionat specialistul în nutriţie.
(Ilona Farkas)