Consumul de fructe este recomandat deoarece acestea aduc organismului o mulţime de beneficii. Sunt alimente-minune care formează o barieră împotriva multor boli (cardiovasculare, diabet) şi menţin o greutate optimă.
Fructele ajută la buna funcţionare a organismului, oferindu-i aportul necesar de vitamine, minerale şi enzime. Însă din paleta variată şi colorată, fructele alcaline sunt cele mai bune pentru consum atât în anotimpul cald, cât şi în anotimpul rece. “Noi avem un PH neutru situat între 7 şi 7,4; ce este deasupra acestor valori vorbim despre PH alcalin, ce este sub 7 vorbim despre un PH acid. Ne orientăm spre fructele alcaline pentru că dorim să scădem nivelul mare de aciditate din corp cauzat de alte alimente precum zahăr, alimente procesate, etc, aciditate care aduce cu sine boala”, a spus Iuliana Dabija, nutriționist și psihonutriționist, sportivă de performanță, antrenor personal și de grup, dar și consilier în dezvoltare personală.
Topul fructelor alcaline “de sezon” este deschis de pepenele roşu, “care conţine foarte multă apă şi puţină fructoză”, urmat de pepenele galben “bogat în betacaroten şi de struguri, “care sunt senzaţionali”. “Mango şi kiwi, chiar dacă nu sunt fructe autohtone, sunt foarte bogate în vitamina C, respectiv potasiu. Perele sunt iarăşi o sursă foarte bună de antioxidanţi, tot alcaline sunt şi afinele, mandarinele, piersicile şi caisele. Trebuie să ştim că fructele, cu cât sunt mai coapte, cu atât devin mai alcaline. Kaki este un fruct exotic bogat în betacaroten şi, bineînţeles, bananele sunt foarte bune”, a subliniat specialistul EBS Radio în nutriţie.
Iuliana Dabija atrage însă atenţia cu privire la faptul că fructele trebuie bine spălate, mai ales cele despre a căror provenienţă nu suntem siguri că sunt bio; în cazul acestora vom evita să consumăm coaja şi pentru a le curăţa mai bine putem folosi chiar şi un pic de bicarbonat de sodiu alimentar.
(Ilona Farkas)