În Marea Britanie și SUA, mai mult de jumătate din alimentele consumate zilnic fac parte din categoria celor ultraprocesate (UPF), iar în ţările mai puţin dezvoltate, în special în cazul tinerilor, dieta ajunge să cuprindă până la 80% UPF. Acest lucru se întâmplă în ciuda dovezilor că UPF prezintă riscuri extrem de mari pentru sănătate şi ar trebui comercializate cu avertismente de tipul celor întâlnite pe pachetele de ţigări.

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo, nutriționistul care a inventat termenul pentru prima dată, a evidenţiat pericolul tot mai mare pe care UPF-urile îl prezintă pentru copii și adulți la Congresul Internațional privind Obezitatea din această săptămână.
„UPF-urile își măresc ponderea și dominarea dietelor globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple. Aceste alimente conduc pandemia obezității și a altor boli cronice legate de dietă, cum ar fi diabetul”, a spus Monteiro pentru “The Guardian”.
UPF-urile prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală și deces prematur.
În ultimii ani s-a constatat creşterea consumului de UPF în special în ceea ce priveşte cerealele, batoane proteice, băuturile carbogazoase și mâncarea fast-food.
Monteiro, împreună cu alţi cercetători, au realizat un sistem de clasificare a alimentelor denumit „Nova”, care evaluează atât conținutul nutrițional, cât și procesele prin care sunt supuse alimentelor înainte de a fi consumate.
Sistemul împarte alimentele și băuturile în patru grupe: 1. alimente minim procesate, 2.ingrediente culinare procesate, 3.alimente procesate și 4.alimente ultraprocesate.
„Este nevoie de campanii de sănătate publică precum cele împotriva tutunului pentru a reduce pericolele UPF”, a mai spus acesta, potrivit sursei citate.
(Ilona Farkas)