“Prinţesa şi balaurul”, concert educativ dedicat micilor şcolari

Elevii din clasele primare sunt aşteptaţi să participe la concertul educativ “Prinţesa şi balaurul”, susţinut de membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat “Transilvania” sub bagheta dirijoarei Dalma Toadere. Spectacolul găzduit de Colegiul Academic, clădire cunoscută şi sub numele de Casa Universitarilor, va avea două reprezentaţii în ziua de marți, 19 septembrie 2023: de la ora 9:30 în limba română și de la ora 11.00 în limba maghiară.

 

Concertul educativ Prințesa și balaurul”, care va fi prezentat micului public marţi, 19 septembrie, are ca subiect peripețiile prințesei răpite de balaurul Scuipă Foc și salvată de Prințul cel viteaz. Lumea minunată a basmelor este evocată prin muzica unor compozitori celebri. Suflătorii de alamă ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” le arată copiilor instrumentele pentru a-i duce, mai apoi, din sala de bal a palatului în peștera întunecată a balaurului. De pe crenelurile castelului răsună fanfare și acordurile marșului nupțial acompaniază finalul fericit, transmit reprezentanţii Filarmonicii.

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, susţine mai multe tipuri de concerte: simfonice, vocal simfonice, camerale şi educative.

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt puternic ancorate în principiile medierii muzicale, având ca scop familiarizarea acestora cu muzica clasică şi caracteristile acestui tip de concerte în care îmbină în mod magistral şi foarte inventiv elementele participative cu cele vizuale.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică, se arată într-un comunicat al Filarmonicii de Stat “Transilvania”.

Dalma Toadere, care, alături de Ştefana Ţiţeica, semnează concepţia şi dramaturgia spectacolului, afirmă că nu se folosesc “artificii” pentru atragerea publicului:  Nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment, ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.

***

Durata concertului “Prinţesa şi balaurul” este de aproximativ 50 de minute, iar biletele se pot achiziţiona de la Agenția de Bilete a Filarmonicii din Piața Lucian Blaga nr. 1-3, online – de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro, precum şi de la locaţie, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

***

Dalma Toadere a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.

Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a.

În timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.). În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”.

În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: