Seară de tango argentinian la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Marele compozitor argentinian Astor Piazzolla va fi omagiat duminică, 26 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în cadrul recitalului “Piazzolla Tango Night”. Cea de-a  doua ediţie a evenimentului îl va avea ca invitat special pe violonistul Claudiu Hontilă de la Filarmonica de Stat “Transilvania”.

 

Artişti de excepţie vor aduce un tribut compozitorului Astor Piazzolla în cadrul recitalului intitulat sugestiv “Piazzolla Tango Night”, ajuns la a II-a ediţie. Publicul se va lăsa purtat de acordurile pline de senzualitate şi emoţie ale celor mai cunoscute creaţii ale artistului argentinian, însă va face cunoştinţă şi cu lucrări de tango “care au fost inspirație sau trecere înspre modernul stil al compozitorului”.

Protagonişti ai evenimentului vor fi trei muzicieni care fac parte din “Cluj Tango Orchestra”, prima orchestră de tango argentinian din Transilvania alcătuită din muzicieni români profesioniști, şi sunt membri ai Filarmonicii de Stat “Transilvania” şi ai Operei Naționale Române din Cluj Napoca: violonistul Claudiu Hontilă, Irina Indrei (pian) şi Robert Indrei (bandoneon).

”Îl vom avea ca invitat special pe maestrul Claudiu Hontilă la vioară, artist instrumentist la Filarmonica de Stat “Transilvania”. Acesta este un artist complet, cu o experiență scenică incredibilă de peste 20 de ani în ţări de pe continentul asiatic (Japonia), american şi european.  Un violonist de excepție și de mare finețe, acesta este un bun cunoscător al genului, fiind și conducătorul muzical al “Cluj Tango Orchestra”. Claudiu Hontilă este și profesor de caffe – concert la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”,  a fost concert maestru al “Vienna Strauss Philarmonic” iar în prezent concert maestru la “Noua Orchestra Transilvana”. Cât despre Irina și Robert Indrei, ei formează un cuplu atât pe scenă, cât și în viaţa de zi cu zi. Irina este profesoară de pian a Colegiului de muzică „Sigismund Toduță” din Cluj Napoca, iar Robert este primul român care cântă la bandoneon – instrumentul specific tango-ului argentinian din cadrul unei orchestre. Aceștia concertează de mai bine de 6 ani împreună, fiind prezenți la festivalurile de tango din ţară şi străinătate. La invitaţia Casei Regale au susţinut un concert şi la Castelul Peleș”, după cum informează organizatorii.

Perechea efervescentă formată din Nicu Furtună și Maria-Cristina Luca va completa seara cu un dans de excepţie, autentic şi senzual, transmiţând publicului emoţia şi pasiunea caracteristice tangoului argentinian.

Spectacolul va începe la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, “un centru cultural binecunoscut al Clujului unde au loc evenimente culturale de excepție care aduc întotdeauna bucurie publicului larg”.

Biletele se pot achiziţiona online, de pe site-ul www.iabilet.ro, sau în format fizic, la locaţie, în seara evenimentului (în limita locurilor disponibile).

***

Astor Piazzolla este compozitorul inovator al Argentinei, care a fost blamat la început pentru compozițiile sale îndrăznețe din tango, nefiind agreat de vechea gardă a muzicii de tango.

Talentul și geniul lui însă au dovedit cu timpul că artistul Astor Piazzolla este cu adevărat un vizionar, iar lucrările și compozițiile sale rămân o dovadă vie a spiritului liber din tango.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: