Știrile serii: A fost semnat contractul pentru linia de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor / Trei candidați se întrec pentru un loc la Școala de Agenți de Poliție «Septimiu Mureşan» / Toate piețele volante se desfășoară în zona Parcului Stadion

Trei milioane de doze de vaccin adaptat la noile tulpini Covid-19 vor ajunge în România în această lună, contractul de finanțare a lucrărilor de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor a fost semnat, încă 13 clădiri publice din Cluj-Napoca vor avea panouri fotovoltaice și 3 candidați se întrec pentru un loc la Școala de Agenți de Poliție «Septimiu Mureşan» – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

Trei milioane de doze de vaccin adaptat la noile tulpini Covid-19 vor ajunge în România în această lună, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a precizat că acestea sunt primite mai târziu, față de alte țări, pentru că a fost un proces lung de negociere pentru reducerea cantității pe care precedentul Guvern a contractat-o pentru 2022 și 2023. Ministrul a spus că prin revânzarea a 7,5 milioane de doze de către România şi prin reducerea cantităţii în urma negocierilor s-a făcut o economie de cel puţin 300 de milioane de euro în acest an.

***

Contractul de finanțare a lucrărilor de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor a fost semnat. Lucrările la linia ferată în lungime de aproximativ 166 km vor costa peste 9 miliarde de lei și vor fi finanțate prin Planul Naţional de Redresare și Reziliență. Odată acestea realizate, pe lângă alte investiții în poduri, tuneluri feroviare și modernizare de stații, trenurile vor putea atingere viteza maximă de circulație de 160 km/h.

***

Încă 13 clădiri publice din Cluj-Napoca vor avea panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Potrivit deciziei consilierilor locali, aproape 1.400 de astfel de panouri vor fi montate la instituții de educație și la Casa de Cultură a Studenților. De altfel, cinci școli din oraș, baza sportivă Gheorgheni și halele agroalimentare Grigorescu și Mărăști beneficiază deja de astfel de dotări. Autoritățile locale precizează că au fost depuse proiecte prin PNRR pentru alte 34 de clădiri publice.

***

Noi echipamente medicale de ultimă generație ajung în dotarea Spitalului Militar din Cluj-Napoca, anunță Consiliul Județean. Acestea vor fi utilizate în Secția Anestezie și Terapie Intensivă, Compartimentul Primiri Urgențe, Blocul Operator și Secția Ortopedie. Valoarea echipamentelor se apropie de 176.000 de lei, bani alocați de forul administrativ județean, din bugetul propriu al instituției.

***

În Cluj-Napoca, toate piețele volante se desfășoară de acum în zona Parcului Stadion, potrivit autorităților locale. Astfel, piața volantă din cartierul Gheorgheni se mută în noua locație începând de joia aceasta. Clujenii vor putea cumpăra legume și fructe direct de la producători în fiecare zi de marți și joi, între orele 12.00-18.00 și sâmbăta, între orele 7.00-16.00.

***

Trei candidați se întrec pentru un loc la Școala de Agenți de Poliție «Septimiu Mureşan» din Cluj-Napoca. Aproape 950 de tineri s-au înscris pe cele 300 de locuri disponibile, potrivit Poliției Române. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, cea de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs. Rezultatele vor fi postate pe site-ul unităţii de învăţământ.

***

Se construiește în județul Cluj. Potrivit Direcției Județene de Statistică, în luna septembrie, au fost eliberate aproape 180 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 21 mai multe comparativ cu septembrie anul trecut. În primele nouă luni ale acestui an, în tot județul au fost eliberate peste 1.700 de astfel de documente, cu 125 mai multe comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

Ne poți asculta și aici: