Știrile zilei de 7 februarie la EBS: A început simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat | Încă o zonă din Cluj-Napoca va intra în curând în șantier

Știrile zilei de 7 februarie la EBS: Peste 4 mii de elevi din județul Cluj au început simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat 2023, Piața 14 Iulie din cartierul Grigorescu va intra în curând în șantier și echipamente IT moderne au ajuns la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă în Cluj-Napoca.

Peste 4 mii de elevi din județul Cluj au început, de astăzi, simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat 2023, organizată la decizia Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Prima probă a fost cea la limba și literatura română, iar mâine va avea loc proba obligatorie a profilului. Rezultatele obținute la simularea județeană nu se contest și nu vor fi publice. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog.

Încă o zonă din Cluj-Napoca va intra în curând în șantier. Este vorba despre Piața 14 Iulie din cartierul Grigorescu, pentru care a fost obținută autorizația de construire. În mai puțin de 2 ani zona va fi complet refăcută. Potrivit proiectului, durata de execuție este de 19 luni, din care 4 luni servicii de proiectare, iar 15 luni pentru execuția și finalizarea lucrărilor. Proiectul prevede instalarea de mobilier urban modern, amenajarea de piste de biciclete și crearea unui loc de întâlnire a comunității – pentru evenimente de mici dimensiuni. De asemenea, o latură a pieței va fi pietonalizată pentru a integra principiile walkable și smart city.

Echipamente IT moderne au ajuns la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă în Cluj-Napoca. Este vorba despre tablete, roboți și stilouri cu funcție vocală, anunță autoritățile. Toate acestea vor contribui la eficientizarea demersului educational și terapeutic pentru copiii cu dizabilități intelectuale sau cu tulburări din spectrul autist. Tabletele au fost achiziționate de către instituția aflată în subordinea Consiliului Județean, iar celelalte dotări în cadrul unor proiecte europene.

Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, informează AFP. Bilanțul deceselor a trecut 5.000, dintre care 3.400 în Turcia și cel puțin 1.500 în Siria. Numărul victimelor continuă să crească pe măsură ce căutările sunt încă în desfășurare. De asemenea, există foarte multe persoane rănite, iar mii de clădiri au fost distruse. Președintele Turciei a declarat stare de urgență pentru 3 luni în 10 provincii afectate de cele două seisme majore. 

Ne poți asculta și aici: