„Wind of change”, tema unei conspiraţii mondiale?

Nu ştiu dacă aţi observat dar, în ultima vreme, fiecare om care are timp liber naşte câte o teorie care vrea să schimbe percepţia asupra unor fenomene sau chiar asupra istoriei.

O ultimă astfel de ispravă îi aparţine unui blogger new-yorkez, Patrick Radden Keefe, care pretinde că există o legătură clară, de cauză şi efect, între piesa celor de la Scorpions, „Wind of Change” şi căderea blocului comunist în 1989.

Teoria acestui domn, preluată imediat de marile cotidiane ale lumii, este că acest cântec e o construcţie a Serviciului de Inteligență American, CIA, şi că nici un detaliu nu a fost lăsat la întâmplare.

Dacă bine vă amintiţi, „Wind of Change” începe cu o temă fluierată de solistul Klaus Meine, o temă atât de lipicioasă încât, după o singură audiţie, ea e preluată de subconştientul ascultătorului şi reluată la nesfârşit în minte.

Acest detaliu, spune bloggerul, nu este întâmplător, cum neîntâmplătoare e şi data de lansare a cântecului, acesta ieşind pe piaţa în septembrie 89, într-un moment care nu prevestea nimic. În niciun caz căderea în progresie de domino a „cortinei de fier” în Estul Europei.

„Wind of Change” e un cântec pacifist prin excelenţă. Aș zice chiar că e o versiune a anilor 80 a celebrului mesaj lansat cu peste un deceniu înainte de John Lennon şi cântecul său „Imagine”.

În teoria sa, domnul Patrick Radden Keefe crede că acest cântec e cel mai influent lansat vreodată în istoria muzicii rock, şi că există date strict secrete care dovedesc colaborarea CIA cu trupa germana Scorpions.

În replică, evident că muzicienii germani au negat această teorie, declarând că nu a existat nicio „fantomă inteligentă” care să le fi oferit pe tavă tema cântecului.

Klaus Meine concluzionează, la finalul podcastului, că „Wind of Change” e doar „un exemplu despre puterea muzicii mai presus de orice”.

 

Tudor Runcanu

 

Sursa  foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: