Centura metropolitană a Clujului are deja 3 kilometri… de hârtii

Proiectul de infrastructură mult așteptat al Clujului, centura metropolitană, se află în faza finală a studiului de fezabilitate, dar data de lansare a licitației de lucrări și termenul de finalizare au suferit diferite modificări. Între timp, s-au strâns aproximativ 3 kilometri de documente, potrivit autorităților.

Despre graficul și stringența proiectului, menit să le ofere o alternativă șoferilor locali sau a celor care tranzitează zona, a vorbit la Forum EBS Ovidiu Cornea cu viceprimarul Dan Tarcea și expertul în mobilitate Tudor Măcicășan.

S-au strâns 3 kilometri de hârtii

Chiar dacă necesitatea centurii metropolitane a fost vehiculată de mulți ani, primele demersuri concrete au început în 2015, după cum a relatat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul emisiunii. După o perioadă “moartă” între 2015-2017, lucrul efectiv a început în 2018 după semnarea contractului pentru studiul de fezabilitate.

El a dezvăluit și un amănunt de culoare cu privire la documentația care s-a strâns între timp. Mai exact, aproximativ 3 kilometri de hârtii s-au strâns în toți acești ani. Studiul de fezabilitate a fost și modificat, ca urmare a includerii a aproape 19 kilometri de piste de biciclete, o premieră în privința centurilor ocolitoare din România.

Dan Tarcea, mai jos, despre graficul actual și valoarea estimată a proiectului:

 

Orașele viitorului sunt unele cu cât mai puține mașini, în interior, iar în acest sens  centurile, alături de alte proiecte mari de transport sunt esențiale, a arătat Tudor Măcicășan.

Viitoarea centură va avea aproximativ 42 de kilometri, între Gilău și Apahida, cu peste 20 de noduri rutiere de conexiune cu orașul. Emisiunea integrală pe această temă, mai jos:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: