Tompa Gábor a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, va conduce UTE pentru încă doi ani.

Reprezentanții instituțiilor care fac partea din Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) l-au reales în unanimitate pe Tompa Gábor în funcția de președinte pentru următorii doi ani.

În cadrul adunării generale a UTE, care a avut loc ieri, online, din cauza pandemiei de Covid-19 au fost aleși și membrii consiliului director al uniunii. Aceștia sunt Amalia Kondoyanni de la Teatrul Național al Greciei de Nord, Salonic, Nuno Cardoso de la Teatrul Sao Joao, Porto, Portugalia, Florian Hirsch de la Teatrul Național din Luxemburg, Irina Tokareva de la Stanislavsky Electrotheatre, Moscova, Rusia și Francisca Carneiro de la Fernandes, Porto, Portugalia.

Proaspăt reales în funcție, Tompa Gábor și-a exprimat intenția de a continua munca începută în urmă cu doi ani, și anume punerea în practică a proiectelor și programelor care presupun colaborări internaționale, organizarea academiilor de vară, a schimburilor culturale și a workshop-urilor pentru tinerii creatori.

Regizorul clujean a mai subliniat că pentru el este foarte importantă organizarea anuală a Festivalului UTE, care după unsprezece ani de pauză a fost organizat în 2019 la Cluj de către Teatrul Maghiar de Stat.

Uniunea Teatrelor din Europa, care aniversează 30 de ani de la înființare, a fost fondată în anul 1990 de Jack Lang, pe atunci ministrul Culturii din Franța și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, care era directorul Teatrului Piccolo din Milano.

Uniunea Teatrelor din Europa pune accent pe diversitatea culturală și lingvistică și iniţiază forme durabile de colaborare internațională. Până acum, președinți ai Uniunii au mai fost: regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, trecut în neființă anul trecut, și regizorul Ilan Ronen, fost director al Teatrului Habima din Israel.

Citește și:

Interviurile EBS | Tompa Gábor: „Adevărații artiști ne fac și pe noi să îi credem”

 

Ne poți asculta și aici: