Trei investiții finanțate pe bani europeni, dar și strada Bună Ziua, vor fi date în folosință de vineri

Patru din cele mai importante investiții publice aflate în lucru anul acesta vor fi date în folosință începând de vineri. Este vorba de străzile Regele Ferdinand, Bună Ziua și Molnar Piuariu, respectiv parcul Între Lacuri. 

Strada Bună Ziua este gata pentru a fi redată în totalitate circulației, începând de vineri.

În urma unei investiții de aproximativ 20 milioane de lei, cu TVA, strada Bună Ziua a fost extinsă, pe întreaga lungime de 1,1 km, la trei benzi de circulație, față de două anterior, cu trotuare și piste de biciclete pe ambele sensuri și alveole pentru transportul public. Lucrările au început în vara trecută, după o procedură laborioasă de preluare a arterei de la Guvernul României, respectiv mutarea rețelelor de utilități. Termenul de finalizare era iulie 2020.

Zonă verde în cartierul Între Lacuri

Parcul Între Lacuri se întinde pe aproape un hectar, din care peste jumătate spații verzi, dar dispune și de terenuri de sport și echipamente de joacă și relaxare cu suprafețe inclusiv din lemn. Investiția ajunge la peste 11 milioane de lei, din care majoritatea, respectiv peste 9,4 milioane de lei, sunt fonduri europene. Și în acest caz termenul de finalizare a fost devansat.

Prima stradă smart din țară e gata

Prima stradă smart din România, Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, a devenit una cu spații extinse pentru pietoni, sau unde accesul pietonilor este prioritar, după conceptul shared space. Aceasta este dotată cu facilități wireless și de încărcare USB, sistem automatizat de irigații, iluminat public cu LED, dar și stații de încărcare a mașinilor electrice. Valoarea proiectului este de 4,3 milioane de lei, majoritatea asigurați din fonduri europene. Lucrările au început în toamna anului trecut și aveau termen de finalizare 15 mai.

Arbori, în premieră, pe strada Regele Ferdinand

Strada Regele Ferdinand va avea un sistem inteligent de irigații, cu senzori pentru ploaie și mecanism de scurgere a apelor pluviale, încorporat în bordură. O noutate este că pe strada care este cea mai veche atestată documentar din oraș au fost plantați, în premieră, arbori. De asemenea au fost modernizate trotuarele și carosabilul, iar lucrările, demarate în august anul trecut, au permis scoaterea la iveală a unuia din turnurile-poartă de intrare în Clujul medieval, cunoscut ca Turnul Podului.

Valoarea investiției ajunge la peste 15 milioane de lei, majoritatea fonduri europene, dar include și modernizarea altor trei străzi adiacente, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei (tronsoanele 1 și 3), care va continua în perioada următoare.

Astfel, valoarea proiectelor amintite, derulate de Primăria Cluj-Napoca, ajunge la o sumă cumulată de aproximativ 10 milioane de euro.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Facebook/Emil Boc

 

 

Ne poți asculta și aici: