Spitalele regionale de urgență din Cluj, Craiova și Iași vor fi construite în două etape

Guvernul a aprobat un memorandum care prevede realizarea spitalelor regionale de urgență din Cluj, Craiova și Iași în două etape, pentru a obține o finanțare europeană nerambursabilă suplimentară.

Decizia a fost luată în urma unei analize realizate de Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanții echipei de proiect BEI, Jaspers, precum și cu oficiali din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceștia au indentificat ca oportună aprobarea unor măsuri care să permită implementarea proiectelor în două etape, care va determina creșterea co-finanțării europene nerambursabile și alocarea în viitorul program de finanțare a POR 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construire aferente celor 3 spitale.

„Costul preliminar estimat al unui proiect „Spital Regional de Urgență” (SRU), cu toate componentele conexe, care sunt în administrarea atât a Ministerului Sănătății, cât și a autorităților locale și a furnizorilor privați de utilități, este de aproximativ 400 milioane euro fără TVA. În prezent, în cadrul Programului Operațional Regional este alocată din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană suma de 150 milioane euro pentru construirea celor 3 spitale, la care se adaugă contribuția statului român în cuantum de 150 milioane euro, rezultând un deficit de finanțare de peste 1 miliard euro. În vederea depunerii aplicațiilor de finanțare, este necesară identificarea cât mai rapidă a sursei ce acoperă inclusiv acest deficit de finanțare”, se arată în memorandumul adoptat de Guvern.

Astfel, prima etapă, finanțată din POR 2014 – 2020, va avea ca obiective: întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție, a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa 2.

A doua etapă, finanțată din POR 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor trei spitale regionale de urgență.

Conform studiilor realizate de experții BEI, costurile totale pentru construcția și dotarea celor 3 spitale sunt de aproximativ 400 de milioane pentru fiecare spital.

Conform angajamentelor consultanților BEI, în această lună vor fi predate cele 3 studii de fezabilitate aferente spitalelor regionale de urgență.

Citește și:

Conducerea CJ Cluj amenință că revocă hotărârea prin care a cedat gratuit Ministerului Sănătății terenul pentru construirea Spitalului Regional

Sorina Pintea, pentru EBS Radio: Consiliul Județean, dacă dorește spital regional în Cluj, poate să vină inclusiv cu o parte de cofinanțare

Ne poți asculta și aici: