Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Cristi Danileț, după noua Ordonanță a Guvernului: „Numărul dosarelor care vizează politicieni se va diminua dramatic”

Numărul dosarelor DNA și DIICOT deschise pe numele persoanelor publice, în special politicieni, se va diminua considerabil. Asta crede judecătorul Cristi Danileț, potrivit căruia atât Ordonanța de Urgență care modifică legile Justiției, cât și alte modificări legislative în pregătire vor reduce simțitor ponderea dosarelor instrumentate de procurori.

Judecătorul clujean Cristi Danileț spune că Ordonanța de Urgență va oferi puteri sporite ministrului Justiției.

De asemenea noul document oferă puteri sporite ministrului Justiției, spune Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, și care este o voce critică în societatea civilă.

„Ordonanța are mai multe aspecte discutabile, cel mai dureros este că introduce niște condiții noi pentru procurorii de la Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care se aplică de îndată, astfel încât cei care nu îndeplinesc noua vechime, respectiv 10 ani vechime profesională, în loc de 8, vor trebui să plece acasă, adică le va înceta mandatul și se duc înapoi la Parchetele de unde provin, ceea ce mă face să mă duc cu gândul că această Ordonanță s-a dat anume de către ministrul Justiției și Guvern pentru a fi îndepărtați unii procurori din unele dosare pe care le soluționează”, a precizat Cristi Danileț pentru EBS Radio.

Judecătorul clujean Cristi Danileț spune că, în timp, numărul dosarelor instrumentate de DNA sau DIICOT va fi tot mai mic.

„Vom vedea în cursul timpului că se va diminua dramatic numărul de dosare penale făcute de DNA sau DIICOT cu privire la persoane de rang înalt din România, cu privire în special la persoane publice implicate politic. Pentru că vor fi judecători și procurori care nu vor avea pârghiile necesare să îi urmărească și mă gândesc aici în special la modificările la Codul de Procedură Penală care urmează să vină după ce deja a fost verificat de Curtea Consatituțională. Ultimele modificări aduse la Legi practic asta vor să facă, pe de o parte să pună cariera magistraților sub control politic, pe de altă parte să se ia instrumentele necesare demarării și efectuării anchetelor penale de către magistrați”, a adăugat specialistul.

Cristi Danileț spune că ministrul Justiției capătă puteri sporite prin noul document. Potrivit judecătorului, această prevedere contravine unei Legi adoptate recent de către Parlament, fapt care ar avea și implicații neconstituționale:

„Prin noile legi ale Justiției și prin Ordonanța de astăzi se întărește poziția ministrului în sistemul judiciar. Ministrul rămâne în continuare cel care decide, aș putea spune cu putere decizională, putere de lege, să numească și să revoce înalții procurori de la Parchetul General, DNA și DIICOT, și tot ministrul Justiției dobândește începând de astăzi capacitatea de a solicita urmărirea disciplinară a procurorilor și judecătorilor. Ori Parlamentul renunțase la prevederea asta în urmă cu câteva zile”, a mai explicat Cristi Danileț.

Judecătorul a vorbit și despre consecințele acestei măsuri.

„Președintele statului rămâne doar de formă în această procedură, decizia aparținând ministrului Justiției. Asta înseamnă că s-a deschis calea unei intruziuni politice în carierea magistraților și vorbesc în special de magistrații procurori. Această autoritate care are puterea de a decide șefii la Parchet, respectiv care are posibilitatea să solicite urmărirea disciplinară a judecătorilor și procurorilor, care este ministrul Justiției, dobândește niște puteri foarte mari, care sunt în măsură să diminueze independența noastră și chiar să procedeze la intimidarea judecătorilor și procuroilor”, a mai declarat Cristi Danileț pentru EBSR Radio.

Chiar dacă nu poate fi comparată cu OUG 13, Ordonanța Executiului adoptată astăzi are lacune serioase, a menționat Danileț, care a precizat că are, practic, mari sincope atât din punct de vedere legislativ, cât și constituțional.

Citește și:

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției

FOTO & VIDEO | Protest la Cluj. Mai multe persoane nemulțumite de modificarea legilor Justiției au blocat o trecere de pietoni

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Cristi Danileț

X
X
X