DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Sociologul Barbu Mateescu, la EBS Radio: „Clujul poate profita de pe urma pașilor greșiți pe care îi fac Budapesta și București”

Clujul își trăiește în acești ani perioada de vară și de primăvară, după ce în anii 90 a fost în cea de iarnă, în hibernare, susține sociologul Barbu Mateescu. El crede că orașul poate profita de pașii greșiți pe care îi fac Budapesta și București.

Sociologul susține că orașul Cluj a trecut prin momente grele în trecut: după Primul Război Mondial și în perioada comunistă, când pierde o parte din populația maghiară, dar și la începutul anilor 90. „În anii 90 și începutul anilor 2000, Clujul face un pas înapoi, nu dorește să atragă atenția, nu este foarte activ. În genere, devine o capitală a unor curente de gândire, a unor valori, care nu erau foarte relevante pentru restul României sau pentru direcția României ca atare. Se izolează cumva, intră într-o hibernare, să zicem că acelea au fost lunile de iarnă ale Clujului sau anii de iarnă. Acuma, sunt anii de vară și de primăvară. Sunt oportunități. Oportunitățile vin și din pașii greșiți pe care îi dac Budapesta și București. Universitatea Europei Centrale, cea a lui Soros, de la Budapesta, foarte relevantă 20 și ceva de ani în Europa de est, a anunțat că nu mai poate, pleacă din Ungaria, se duce la Viena. Este o mare pierdere pentru Budapesta, colosală. Ei bine, acesta e un mare avantaj pentru Cluj. Plecarea Universității Europene de la Budapesta la Viena, funcție de cum reacționează UBB-ul și ce poate face, poate să reprezinte un bonus pentru UBB, să-i mărească relevanța și importanța”, a declarat Barbu Mateescu, în interviul acordat EBS Radio.

El a vorbit și despre relația care există între București, capitala României, și orașele din provincie. „Bucureștenii, prin definiție, nici nu se uită la ceea ce este în România. Ei vin din România, bucureștenii născuți în București sunt destul de puțini. Bucureștenii care să aibă bunici născuți în București aproape că nu există. Bucureștenii au o relație destul de complicată cu România, pentru că România e locul de unde vin ei. Bucureștiul este plin ochi de oameni din provincie, născuți în Teleorman, Brăila, Craiova, Corabia, Iași, chiar și Ardeal, deși mulți se întorc acum în Ardeal. Era o mare mândrie să fii în București. Dacă bucureștenii discută despre un termen de referință, discută despre străinătate, direct. Acum, încet, în subconștientul colectiv devine relevant faptul că există și alte orașe în România care fac niște lucruri. Evident că există niște elite în domeniu care știu, există creșterea economică extraordinară a Timișoarei sau evenimente culturale foarte variate în Cluj și așa mai departe. Dar, Bucureștiul nu e foarte conștient de existența altor orașe”, a mai spus sociologul în interviul acordat lui Adrian Ardelean.

Interviul integral cu sociologul Barbu Mateescu poate fi ascultat astăzi, de la ora 19.00, la EBS Radio.

Ascultă aici fragmente din interviul acordat EBS Radio de Barbu Mateescu:

 

Sursa foto: Facebook/Barbu Mateescu

EBS Radio a lansat, astăzi, campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.

Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.

 

Citește și: DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Clujenii care au făcut Marea Unire

Ne poți asculta și aici: