FOTO | Avram Iancu, pregătit de Centenar. Statuile din Cluj sunt spălate pentru Ziua Națională

Statuile din oraș sunt pregătite pentru 1 decembrie, Ziua Națională a României. O firmă contractată de Primăria Cluj-Napoca a început astăzi spălarea statuii lui Avram Iancu, iar mâine va demara curățarea Monumentului Memorandiștilor.

Administratorul firmei, Ștefan Căpățână, a declarat pentru EBS Radio că, în baza contractului încheiat cu autoritățile, a curățat până acum opt statui, iar alte două sunt în curs de spălare: Avram Iancu și Monumentul Memorandiștilor.

Lucrările de spălare a unei statui durează între 5 zile și 3 săptămâni. „Problema este că nu au fost făcute periodic asemenea lucrări și practic ploile, smogul, ploile acide, toate se depun și formează o crustă și trebuie intervenit cu diferite substanțe, mai alcaline, mai de alt fel, pentru a înlătura prima pojghiță de praf, de smog, și după se trece direct la impermeabilizare. Dar faptul că nu au fost făcute lucrări periodic le degradează foarte tare, și păsările…”, a spus Ștefan Căpățână.

Patru noi statui la Cluj

Tot pentru Centenar, alte patru noi monumente dedicate unor personalități ale orașului vor fi inaugurate în ultima zi a acestei luni.

Pe aleea din fața Catedralei Mitropolitane vor fi amplasate statuile episcopului Nicolae Ivan și mitropolitului Bartolomeu, fiecare înaltă de 2,8 metri. „Lucrările sunt la turnătorie, în săptămâna asta vor fi finalizate. Am început lucrările la partea de construcție, la soclu și la aleea de piatră care va uni cele două statui, și sperăm ca cel târziu în 20-22 noiembrie să avem toată lucrarea gata și în 25-26 să putem amplasa efectiv statuile”, a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

Episcopul Nicolae Ivan a fost primul episcop al Clujului de după Marea Unire și a fost unul dintre cei 130 de preoți ortodocși care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918. „Mitropolitul Bartolomeu este cel care a întrupat în viața lui destinul României de după Marea Unire, pentru că vorbim de un om care s-a născut la trei ani de la Marea Unire, care a trecut prin toate evenimentele României de după acel an, și care a lăsat Clujului o moștenire foarte bogată: statutul de mitropolie”, a mai spus Bogdan Ivanov.

De asemenea, statuia cardinalului Iuliu Hossu va fi amplasată pe Bulevardul Eroilor, care va fi dezvelită tot în 30 noiembrie. „Deja se toarnă fundația pe care va fi așezată această statuie și din partea artistului avem toate asigurările că va fi gata la momentul dezvelirii”, a declarat Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. „Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor, reprezintă un simbol foarte important pentru biserica noastră, prin faptul că și-a dăruit cu totul viața credinței, în sensul că a suferit în închisorile comuniste, a murit în domiciliu obligatoriu în 1970, nu a vrut să părăsească țara, este un simbol al rezistenței. Dar este un simbol și pentru țară. El a luptat mult să se ajungă la această Mare Unire și chiar i s-a încredințat lui citirea declarației Marii Uniri, la Alba Iulia”, a mai spus Daniel Avram.

Un alt monument, dedicat lui Iuliu Maniu, va fi amplasat în Piața Ștefan cel Mare.

Foto: Ștefan Căpățână

Citește și: FOTO | Centenarul umple Clujul de monumente: nouă troițe și statui dezvelite în satele din județ în patru luni

Ne poți asculta și aici: