Peste 45.000 de români cer ONU să investigheze abuzurile Jandarmeriei Române

Peste 45.000 de oamei au semnat petiția lansată de Comunitatea Declic, prin care se cere Organizației Națiunilor Unite să investigheze și să sancționeze acțiunile Jandarmeriei Române din data de 10 august, atunci când peste 100.000 de oameni au protestat la București împotriva Guvernului.

Unul dintre protestatrii care au avut de suferit de pe urma intervenției cu gaze lacrimogene a jandarmilor

Petiția lansată de Comunitatea Declic, Societate Civilă în acțiune, prezintă modul în care autoritățile statului au acționat la mitingul diasporei și care sunt considerate ca fiind cele mai grave de până acum.

„Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanților disproporționat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă. Au fost expuși intervenției Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta. Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și peste opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle”, se arată în petiția celor de la Declic.

În petiția semnată până acum de peste 45.000 de oameni, șefii Jandarmeriei Române sunt acuzați de instigare la violență, prin propagarea de știri false.

„Instigarea jandarmilor la violență împotriva protestatarilor s-a produs chiar de către șefii Jandarmeriei prin știrile false propagate. S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită și e <<suspectă de fractură de coloană>>. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieșirea din spital, la scurt timp după”, au precizat reprezentanții Declic.

Prin petiția intitulată „Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”, inițiatorii cer Organizației Națiunilor Unite să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Mai mult, se cere și reconsiderarea oportunității prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.

Jandarmii au intervenit în forță, în mai multe rânduri, în timpul protestelor. Oamenii aflați în piață au fost dispersați cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. 452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestului diasporei care a avut loc în data de 10 august în Capitală, iar 70 dintre acestea au ajuns la spital. De asemenea, 35 de jandarmi au avut nevoie de asistență medicală, 11 dintre ei fiind transportați la unitățile medicale.

Sursa foto: Abuzurile Jandarmeriei din 10 august/ Cristian Dimian