Carmen Dan, după violențele de la protest: Au fost cinci situații de abuz împotriva celor care manifestau pașnic

Verificările declanșate la structurile din subordinea Ministerului de Interne, după mitingul diasporei din 10 august, au scos la iveală grave nereguli. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că au fost identificate 5 situații de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis acte de violenţă. Ea a precizat, de asemenea, că în urma incidentelor înregistrate la protest au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care 3 sunt cu autor necunoscut.

Carmen Dan a anunțat că s-au înregistrat doar cinci situații de comitere a unor abuzuri împotriva protestatarilor pașnici.

Carmen Dan a mai spus că informaţiile primate de MAI înainte de 10 august de la serviciile secrete nu au arătat o situaţie de criză şi că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului. Procurorii militari au înregistrat până acum aproape 300 de plângeri și au audiat peste 120 de persoane, în cazul violențelor înregistrate la mitingul diasporei de la București.

Ministrul de Interne a prezentat, duminică, filmul violențelor care au avut loc în data de 10 august în Piața Victoriei din București. Potrivit ministrului, primele manifestări violente au fost înregistrate în jurul orelor 16.00, iar după intervenții în forță, în jurul orei 01.00 a fost restabilită ordinea.

„Ora 13.55 – operaționalizarea punctului de comandă din Piața Victoriei. La acel moment existau două grupuri restrânse de protestatari, unul în Piața Universității și altul în Piața Victoriei. Raportul precizează că la momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii având ținuta de serviciu cu mânecă scurtă, fără căști pe cap și echipamente de protecție. Nu a existat, astfel, nicio intenție de intimidare sau provocare din partea Jandarmeriei”, a spus ministrul Carmen Dan.

Ministrul de Interne a precizat că, în urma raportului s-a constatat că agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate, de-a lungul întregului dispozitiv, atât în zona de contact, cât și în interiorul masei de participanți din rândurile 2 și 3 în adâncime. Carmen Dan a spus că acest mod de acțiune a permis, practic, agresorilor, să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman.

„Manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele agresive, astfel că misiunea de izolare și extragere a persoanelor violente a fost îngreunată și chiar imposibil de realizat. Acest mod de acțiune a făcut ca persoane care manifestau pașnic să suporte consecințele acțiunilor forțelor de ordine, aflate în încercarea de respingere a celor violenți, prin utilizarea de gaze iritant-lacrimogene”, a mai spus Camen Dan care și-a cerut și scuze celor care au avut de suferit nejustificat de pe urma intervenției în forță a Jandarmeriei.

Protestatarii violenți erau parte a galeriilor echipelor de fotbal

La ora 20.00, se arată în raportul ministrului, după ce în spatele primului rând de manifestanți au fost persoane care spărgeau pavajul și bordurile din zonă pentru a arunca cu bucăți din acestea spre forțele de ordine, comandantul acțiunii, Laurențiu Cazan, a prezentat prefectului situația, informându-l cu privire la necesitatea unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice. Raportul arată că prefectul și-a exprimat acordul pentru intervenția forțelor de ordine.

„La ora 21.30 se conturează un grup de persoane violente în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal. S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, însă, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, acțiunea nu a reușit. Separat de violențele de la nivelul zonei de contact cu dispozitivul de jandarmi, au început acțiuni de vandalizare în mai multe zone ale Pieței, cum ar fi distrugerea mobilierului stradal din zona Muzeului Antipa. În intervalul de timp cuprins între orele 21.00 și 22.00, potrivit legii 60 din 1991 au fost efectuate în mod repetat avertizări și somații prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Conform jurnalului operațiunii, la ora 22.02 a fost efectuată ultima somație, acordându-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi Piața”, a arătat Carmen Dan.

De ce a fost luată decizia de a interveni cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

Ministrul a ținut să detalieze un moment pe care l-a considerat important în decizia de intervenție a jandarmilor și anume faptul că la ora 22.53, dispeceratul 112 a semnalat că, în zona unui fast-food din Calea Buzești, un grup de persoane se manifestau violent.

„DGJMB solicită intervenția Poliției întrucât nu aveau pe moment posibilitatea să ajungă în zona respectivă. În primă fază au fost direcționate în zonă 2 echipaje ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Poliția Capitalei, ulterior, în scurt timp, în sprijinul acestora venind alte 2 echipaje. În jurul orei 23.01 echipajele ajunse raportează că nu există acte de violență sau vandalism în zonă, fapt pentru care li se transmite ordinul să se retragă. Între timp, echipajele sunt blocate de mulțimea de oameni care înconjoară mașinile și astfel se solicită sprijinul Jandarmeriei. În dinamica acestei situații, alte 3 echipaje ale poliției care sunt direcționate către aceeași zonă, sunt blocate în zona Pasajului Victoria. La solicitarea Poliției, 2 detașamente de jandarmerie sunt direcționate dinspre Palatul Victoria către echipajele de poliție blocate în zona fast-food-ului. Acesta este momentul când cei 2 jandarmi – un bărbat și o femeie – sunt izolați de restul detașamentelor și sunt atacați, fiind sustras pistolul unuia dintre ei”, a arătat ministrul Afacerilor Interne.

Ordinul de intervenție a fost dat la ora 23.11

Carmen Dan a continuat și a spus că la ora 23.11, comandantul acțiunii a ordonat intervenția pentru restabilirea ordinii publice, având în vedere violențele înregistrate și faptul că o armă de foc a fost sustrasă de unul dintre agresorii jandarmilor.

„Pe durata restabilirii ordinii publice au existat interacțiuni violente între forțele de ordine și agresori, situații în care persoane care nu au exercitat violențe, dar nu au părăsit piața, au avut de suferit, dar și fapte de vandalizare a mobilierului stradal”, a spus mai spus Carmen Dan.

De asemenea, în raport se arată că până duminică, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Mai mult, a fost începută o verificare internă și au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe. Carmen Dan a precizat că au fost deschise 21 de dosare penale până în acest moment, în care sunt cercetate 20 de persoane.

Manipulare și știri false

Ministrul Afacerilor Interne a vorbit și despre faptul că au fost înregistrate mai multe manipulări, atât îmainte de mitingul din 10 august, cât și după. Carmen Dan a sus că nu au fost trimiși jandarmi la frontiere ca să împiedice intrarea românilor în țară, și că forțele de ordine nu au bătut o femeie în scaunul cu rotile.

Potrivit MAI, în presă au fost lansate mai multe informații false legate de acțiunile jandarmeriei. FOTO: MAI

Este regretabil și josnic faptul că sunt folosite persoane în scaunul cu rotile. Imaginile arată că aceasta s-a aruncat pur și simplu din cărucior”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a mai spus și că medicul pensionar care a și depus plângere penală pentru că a fost lovit de jandarmi este, de fapt, un agresor.

„Un pensionar a fost bătut fără milă de jandarmi. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii în dispozitiv. Ulterior i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Sursa foto: Facebook/Nicolae Comșa, MAI

Ne poți asculta și aici: