UPDATE Șefi din Jandarmeria Română, puși sub acuzare în dosarul mitingului din 10 august

Șefului Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, și prim-adjunctului Sebastian Cucoș le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile în dosarul mitingului din 10 august.

„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoștință la cunoștință și faptele. Era interesul nostru să dăm cursul necesar anchetei. Din punct de vedere moral, instituția și-a anunțat scuzele”, a declarat, la ieșirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ionuț Cătălin Sindile, citat de Mediafax.

Aceleași acuzații i s-au adus și lui Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române.

Și Laurenţiu Cazan, directorul Jandarmeriei Bucureşti și coordonatorul intervenției din Piața Victoriei din 10 august, a declarat, vineri, la ieșirea de la Parchetul General, că are calitatea de suspect în dosar. „Am calitatea de suspect pentru infracțiunile pe care le cunoașteți”, a declarat Cazan.

UPDATE 1

Potrivit unor surse citate de Mediafax, la Parchet a mai fost chemat şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

UPDATE 2

Potrivit anchetatorilor, ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea legii.

„În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23.11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, au arătat procurorii, Laurențiu Cazan ar fi ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, iar militarii din subordinea lui i-au agresat nejustificat pe unii manifestanți, inclusiv copii, în condițiile în care evacuarea trebuia să fie una graduală.

Citește și: Weekend cu proteste antiguvernamentale în Capitală. Sute de oameni răniți după intervenția în forță a jandarmilor

Ne poți asculta și aici: