România a pierdut fonduri europene de aproape două miliarde de euro pentru infrastructura de transport

România a pierdut fonduri europene în valoare de aproape două miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

„Din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”, a declarat, la București, la conferința EuroIMPACT, comisarul european Corina Crețu, potrivit Mediafax.

Comisarul european a adăugat că absorbția „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, și că își propune „un dialog permanent cu Guvernul”.

Corina Crețu a declarat că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună „lucrurilor pe nume”.

„Din păcate, în domenii sensibile cum sunt infrastructura de transport și spitalele regionale, mai avem probleme de rezolvat. Deci faptul că spun ca răspunderea este 100% a statelor membre, când e vorba de proiecte, nu este o denigrare, este o realitate. Nu cred că este o critică”, a spus Corina Crețu.

„O voi ruga pe Dăncilă să ne transmită poziția Guvernului privind spitalele regionale”

Comisarul european pentru politică regională a mai declarat că îi va solicita premierului Viorica Dăncilă să îi comunice dacă Guvernul mai vrea să contruiască spitale regionale cu bani europeni sau dorește în parteneriat public-privat.

„Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziționare pentru care nu am confirmare, la ora 14.00 am întâlnire cu doamna premier. Sigur, ne-am dori să avem clarificări în această privință. Noi avem de pildă spitalele regionale. Am înțeles, din declarațiile doamnei Pintea, în ceea ce privește cele trei spitale regionale, că vor fi trimise la CE până la sfârșitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna premier să ne confirme dacă acest lucru este valabil”, a declarat, luni, comisarul european Corina Crețu.

Ea a menționat că studiul de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova are alt cost față de cel vehiculat public.

„În realitate, studiul de fezabilitate costă 1,8 milioane euro. E un serviciu oferit de BEI. Pentru noi este important să avem o decizie guvernamentală privitoare la felul în care se va acoperi acest deficit de finanțare existent pentru construirea spitalelor. Și imediat după această întâlnire, voi transmite o scrisoare oficială. Noi dorim să știm dacă mai vor să folosească fonduri europene pentru spitale regionale. Eu cred că 100 de milioane pentru trei spitale de acest gen nu costă foarte mult. În 2014-2015 nimeni nu se gândea la spitale de această dimensiune. 104 milioane a costat designul, iar studiul de fezabilitate e 1,8 milioane euro”, a indicat Crețu.

Citește și: Crețu: „Autoritățile române trebuie să prezinte urgent proiectele actualizate pentru spitalele de urgență din Cluj, Craiova și Iași”

Sursa foto: Facebook/Corina Cretu

Ne poți asculta și aici: